Geleen herdenkt bombardement van 1942

Geleen na het bombardement – Foito: SCHUG

Het is vrijdag precies zeventig jaar geleden dat de Limburgse plaats Geleen per ongeluk werd gebombardeerd. Naar aanleiding van dat feit heeft een lokale cultuurhistorische uitgeverij een boek over het bombardement samengesteld. In het boek komen onder meer de laatste ooggetuigen aan het woord. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling over het bombardement samengesteld.

Vliegtuigen van het Britse Bomber Command


- advertentie -

Britse bommenwerper

waren er in de nacht van 5 op 6 oktober op uitgestuurd om de Duitse stad Aken te bombarderen. Door slechte weersomstandigheden raakten de vliegtuigen echter uit koers. De bommen werden niet boven afgeworpen maar boven Geleen. Niet alleen in Geleen kwamen mensen door het bombardement om het leven, ook in de omgeving van de Limburgse plaats waren slachtoffers te betreuren. In totaal kwamen er ongeveer honderd mensen om het leven.

Het bombardement liet in Geleen duidelijk zijn sporen achter. Er werden 59 woningen totaal vernield en van de 227 andere woningen die zwaar beschadigd werden, moesten er later nog ruim honderd worden gesloopt.

Tentoonstelling en boek

Aankomend weekend is in Theater Karoessel in Geleen een tentoonstelling over het bombardement te zien. Er worden onder meer een groot aantal foto’s vertoond die niet eerder te zien zijn geweest. De tentoonstelling op op zaterdag 6 en zondag 7 oktober gratis te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur.

Verder verschijnt er deze week een boek over het bombardement van 5 oktober 1942. Leden van de Stichting Cultuurhistorische Uitgaven Geleen (SCHUG) doken voor dit boek in de archieven en spraken met de laatst overgebleven getuigen. In ongeveer driehonderd pagina’s en vijftien hoofdstukken krijgen de lezers volgens de makers een redelijk compleet beeld van wat zich in 1942 heeft afgespeeld. Meer informatie op www.schuggeleen.nl

[caption id="attachment_18755" align="alignnone" width="560"]Treblinka-monument - Foto: CC

3 oktober Stichting Sobibor organiseert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: