Genoom 700.000 jaar oud paard in kaart gebracht

Przewalskipaard – Foto: CC/Chinneeb

Wetenschappers hebben het genoom, het volledige erfelijke materiaal, in kaart weten te brengen van een paard dat zo’n 700.000 jaar geleden leefde. Een zeer bijzondere prestatie, want het is het oudste dier waarvan tot nu toe het genoom is ontrafeld.

De onderzoekers wisten dna te halen uit een paardenkaak die eerder in het Yukon-gebied in Canada was gevonden. Het botfragment had enorm lang in de permafrost gelegen waardoor er nog erfelijk materiaal bewaard was gebleven. Normaal vergaat dit materiaal vrij snel, maar dankzij de bevriezing bleef het bewaard. Met behulp van moderne technieken wisten de onderzoekers na jaren onderzoek het volledige genoom van het paard in kaart te brengen.


De onderzoekers, die deze week publiceerden in het wetenschappelijke magazine Nature, vergeleken het dier onder meer met zebra’s, ezels en Przewalskipaarden en stellen dat het prehistorische paard al erg op het moderne paard leek. De grootte van het paard zou in de loop der tijden wel continu zijn veranderd, maar het basismodel bleef in grote lijnen hetzelfde.

- advertentie -

Przewalskipaard

Gesteld wordt verder dat de gezamenlijke voorvader van de paardensoorten zo’n 4 tot 4,5 miljoen jaar geleden leefde. Dankzij het genoom van het prehistorische paard ontdekte men ook dat het Przewalskipaard het laatste echt wilde paardensoort was. Dit werd al langer gedacht. Het Przewalskipaard zou zo´n 50.000 jaar geleden zijn ontstaan.

Willekeurige foto van een oude typemachineKamerleden van de coalitiepartijen…
Foto van Sue Lyon op de poster van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: