Tijdens Prinsjesdag wordt dit jaar de Glazen Koets gebruikt, omdat de traditionele Gouden Koets vanwege een grote restauratie niet beschikbaar is. Hoe oud is het glazen rijtuig precies en was hij al eerder te zien voor het grote publiek?
Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. Het is daarmee het oudste rijtuig van het Koninklijk Staldepartement en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was de koets onder meer te zien bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard en het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus.
De Glazen Koets heeft een donkerblauwe kast, afgezet met een brede vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren. De naam komt van het glas dat de kwetsbare ornamentenrand die onder de vensters op de kast van de koets is aangebracht, beschermt. Het interieur is bekleed met purper en beige fluweel en voorzien van geborduurde passementen, de zitkussens zijn gevuld met een vulling van paardenhaar. De hemel is gemaakt van geborduurde beige en hemelsblauwe zijde.
Gouden Koets naar museum?
Over smaak valt te twisten, maar sommige mensen vinden de Glazen Koets mooier dan de Gouden Koets die traditioneel op Prinsjesdag wordt gebruikt. Wat in ieder geval vast staat is dat het glazen rijtuig minder controversieel is. Over de Gouden Koets was de laatste jaren veel te doen vanwege afbeeldingen op de zijpanelen die het koloniaal verleden zouden verheerlijken. De Gouden Koets wordt momenteel gerestaureerd en het is maar de vraag of het rijtuig daarna weer gebruikt zal worden.
Het is overigens niet zo dat de Glazen Koets voor de Gouden Koets nooit te zien was. Koningin Wilhelmina gebruikte het rijtuig soms ook tijdens de derde dinsdag van september. De Gouden Koets en de Glazen Koets worden beschouwd als gelijkwaardige staatsie-berlines.
De Glazen Koets wordt soms verward met de gala-glasberline die tijdens Prinsjesdag gebruikt wordt door prins Constantijn en prinses Laurentien.
Lees ook: “Dag Gouden Koets! Tot in het museum…”
…en: Geschiedenis van de Gouden Koets
…en: Geschiedenis van Prinsjesdag
Artikelen over het Nederlandse koningshuis
Boek: De glazen koets – De trots van de Koninklijke stallen