/

Gouden Koets gaat naar museum

De Gouden Koets is volgend jaar niet te zien tijdens de traditionele rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag. Na afronding van een restauratie, die in 2016 begon, wordt de koets tentoongesteld in het Amsterdam Museum.

Na restauratie krijgt Amsterdam Museum koets in tijdelijk bruikleen

Schandaal in 1967: deel van Miljoenennota uitgelekt

Het vooraf uitlekken van de Miljoenennota of de Troonrede is ritueel in aanloop naar Prinsjesdag – inclusief de gespeelde verontwaardiging. In 1967 was het echter nog iets nieuws toen AVRO’s Televizier twee weken vóór Prinsjesdag met een groot aantal cijfers kwam én een vertrouwelijk debat in de Ministerraad.

//

Demonstratie tegen Gouden Koets op Museumplein

Volgens de demonstranten hoort de koets in een museum thuis. Ze storen zich met name aan de schildering 'Hulde der Koloniën' die op de zijkant van de koets te vinden is, omdat die het koloniale verleden van Nederland zou verheerlijken.

‘Hulde der Koloniën’ zou koloniaal verleden verheerlijken
/

Het koffertje van Lieftinck

Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in September’, de rijksbegroting en miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.

/

De troon in de Ridderzaal

Alleen bij heel bijzondere gebeurtenissen, zoals op Prinsjesdag, wordt de Ridderzaal in Den Haag gebruikt. Dan leest de koning (of koningin) de troonrede voor, zittend op een opvallende troon naar vijftiende-eeuws model. Koningin Wilhelmina las in 1904 voor het eerst de troonrede voor in de net gerestaureerde Ridderzaal in Den Haag. Deze indrukwekkende zaal, met de drie meter hoge eikenhouten

Een katholieke troon voor de koning(in)