Gouden Koets gaat naar museum

De Gouden Koets is volgend jaar niet te zien tijdens de traditionele rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag. Na afronding van een restauratie, die in 2016 begon, wordt de koets tentoongesteld in het Amsterdam Museum.

Algemene Politieke Beschouwingen (APB) – Tweede Kamer

In de politiek kennen we de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Tijdens deze vergaderingen discussieert de Tweede Kamer over de plannen die de regering tijdens Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Maar ook bijvoorbeeld in de lokale politiek kennen we algemene beschouwingen. Dan wordt echter gediscussieerd over de plannen van het college van burgemeester

‘Leve de koning!’ op Prinsjesdag

Elke derde dinsdag in september klinkt op Prinsjesdag het ‘Leve de koning!’ door de Ridderzaal. Dit gebeurt nadat de koning de troonrede heeft beëindigd. Waar komt deze traditie vandaan en wie was de eerste die deze kreet slaakte?

Geschiedenis van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag wordt het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal geopend. Het Nederlandse staatshoofd leest dan in de Ridderzaal in Den Haag de Troonrede voor.

Schandaal in 1967: deel van Miljoenennota uitgelekt

Het vooraf uitlekken van de Miljoenennota of de Troonrede is ritueel in aanloop naar Prinsjesdag – inclusief de gespeelde verontwaardiging. In 1967 was het echter nog iets nieuws toen AVRO’s Televizier twee weken vóór Prinsjesdag met een groot aantal cijfers kwam én een vertrouwelijk debat in de Ministerraad.

Geschiedenis van de Gouden Koets

De Gouden Koets is vooral bekend omdat hij jarenlang is gebruikt op Prinsjesdag. In 1898 gaf de stad Amsterdam de koets kado aan koningin Wilhelmina.

Gods zegen in de Troonrede

Sinds 1841 is het traditie dat de Troonrede afgesloten wordt met een godsdienstig element. Dit gebeurt echter lang niet altijd op dezelfde manier.

Demonstratie tegen Gouden Koets op Museumplein

Volgens de demonstranten hoort de koets in een museum thuis. Ze storen zich met name aan de schildering 'Hulde der Koloniën' die op de zijkant van de koets te vinden is, omdat die het koloniale verleden van Nederland zou verheerlijken.

Het koffertje van Lieftinck

Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in September’, de rijksbegroting en miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.

De troon in de Ridderzaal

Alleen bij heel bijzondere gebeurtenissen, zoals op Prinsjesdag, wordt de Ridderzaal in Den Haag gebruikt. Dan leest de koning (of koningin) de troonrede voor, zittend op een opvallende troon naar vijftiende-eeuws model. Koningin Wilhelmina las in 1904 voor het eerst de troonrede voor in de net gerestaureerde Ridderzaal in Den

Troonrede op Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september gebeurt het: Prinsjesdag! De koning of koningin leest dan de troonrede voor. Daarin noemt hij of zij de regeringsplannen voor het komende jaar. Zo staat dat in de Grondwet.

‘Haal slavenafbeelding van Gouden Koets’

Twee Kamerleden willen dat een afbeelding van enkele slaven met ontbloot bovenlichaam van de Gouden Koets verwijderd. De Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) schrijven dat vrijdag in een opiniestuk in nrc.next.

Ridderzaal in Den Haag

De Ridderzaal in Den Haag. Gebouw en zaal waar het Nederlands staatshoofd ieder jaar op Prinsjesdag de Troonrede voorleest.