In 1932 liep Prinsjesdag uit op een drama nadat demonstrerende communisten slaags raakten met agenten. Verkeersagent H. Baars kwam hierbij om het leven.
De Gouden Koets is volgend jaar niet te zien tijdens de traditionele rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag. Na afronding van een restauratie, die in 2016 begon, wordt de koets tentoongesteld in het Amsterdam Museum.
In de politiek kennen we de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Tijdens deze vergaderingen discussieert de Tweede Kamer over de plannen die de regering tijdens Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Maar ook bijvoorbeeld in de lokale politiek kennen we algemene beschouwingen.
Elke derde dinsdag in september klinkt op Prinsjesdag het ‘Leve de koning!’ door de Ridderzaal. Dit gebeurt nadat de koning de troonrede heeft beëindigd. Waar komt deze traditie vandaan en wie was de eerste die deze kreet slaakte?
Op Prinsjesdag wordt het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal geopend. Het Nederlandse staatshoofd leest dan in de Ridderzaal in Den Haag de Troonrede voor.
Het vooraf uitlekken van de Miljoenennota of de Troonrede is ritueel in aanloop naar Prinsjesdag – inclusief de gespeelde verontwaardiging. In 1967 was het echter nog iets nieuws toen AVRO’s Televizier twee weken vóór Prinsjesdag met een groot aantal cijfers kwam én een vertrouwelijk debat in de Ministerraad.
Koningin Emma schonk de Crème Calèche in 1898 aan haar dochter Wilhelmina naar aanleiding van haar inhuldiging als koningin.
De Gouden Koets is vooral bekend omdat hij jarenlang is gebruikt op Prinsjesdag. In 1898 gaf de stad Amsterdam de koets kado aan koningin Wilhelmina.
Sinds 1841 is het traditie dat de Troonrede afgesloten wordt met een godsdienstig element. Dit gebeurt echter lang niet altijd op dezelfde manier.
Tijdens Prinsjesdag wordt dit jaar de Glazen Koets gebruikt. Hoe oud is de Glazen Koets precies en was het rijtuig al eerder te zien voor het grote publiek?
De restauratie van de Gouden Koets gaat maar liefst drie tot vier jaar duren. Daarna kan de koets weer gebruikt worden. Maar dat gaat niet gebeuren.
Volgens de demonstranten hoort de koets in een museum thuis. Ze storen zich met name aan de schildering 'Hulde der Koloniën' die op de zijkant van de koets te vinden is, omdat die het koloniale verleden van Nederland zou verheerlijken.
Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in September’, de rijksbegroting en miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.
Alleen bij heel bijzondere gebeurtenissen, zoals op Prinsjesdag, wordt de Ridderzaal in Den Haag gebruikt. Dan leest de koning (of koningin) de troonrede voor, zittend op een opvallende troon naar vijftiende-eeuws model. Koningin Wilhelmina las in 1904 voor het eerst de troonrede voor in de net gerestaureerde Ridderzaal in Den Haag. Deze indrukwekkende zaal, met de drie meter hoge eikenhouten
Elke derde dinsdag van september gebeurt het: Prinsjesdag! De koning of koningin leest dan de troonrede voor. Daarin noemt hij of zij de regeringsplannen voor het komende jaar. Zo staat dat in de Grondwet.
Twee Kamerleden willen dat een afbeelding van enkele slaven met ontbloot bovenlichaam van de Gouden Koets verwijderd. De Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) schrijven dat vrijdag in een opiniestuk in nrc.next.
De Ridderzaal in Den Haag. Gebouw en zaal waar het Nederlands staatshoofd ieder jaar op Prinsjesdag de Troonrede voorleest.