Algemene Politieke Beschouwingen (APB) – Tweede Kamer

In de politiek kennen we de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Tijdens deze vergaderingen discussieert de Tweede Kamer over de plannen die de regering tijdens Prinsjesdag heeft gepresenteerd. Maar ook bijvoorbeeld in de lokale politiek kennen we algemene beschouwingen. Dan wordt echter gediscussieerd over de plannen van het college van burgemeester en wethouders.

Schandaal in 1967: deel van Miljoenennota uitgelekt

Het vooraf uitlekken van de Miljoenennota of de Troonrede is ritueel in aanloop naar Prinsjesdag – inclusief de gespeelde verontwaardiging. In 1967 was het echter nog iets nieuws toen AVRO’s Televizier twee weken vóór Prinsjesdag met een groot aantal cijfers kwam én een vertrouwelijk debat in de Ministerraad.

//

Het koffertje van Lieftinck

Het is dinsdag weer tijd voor tradities. Koning Willem-Alxander leest in de Ridderzaal de Troonrede voor en de minister van Financiën biedt, in een traditioneel koffertje met daarop de tekst ‘Derde dinsdag in September’, de rijksbegroting en miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.

/

De troon in de Ridderzaal

Alleen bij heel bijzondere gebeurtenissen, zoals op Prinsjesdag, wordt de Ridderzaal in Den Haag gebruikt. Dan leest de koning (of koningin) de troonrede voor, zittend op een opvallende troon naar vijftiende-eeuws model. Koningin Wilhelmina las in 1904 voor het eerst de troonrede voor in de net gerestaureerde Ridderzaal in Den Haag. Deze indrukwekkende zaal, met de drie meter hoge eikenhouten