Herdenking slavernij symbolisch overgedragen aan Zeeland

Slavernij

Slavernij

De burgemeester van Amsterdam heeft maandag een doorgezaagde handboei overhandigd aan zijn ambtsgenoot uit Middelburg. Met de overdracht werd de herdenking van de slavernij symbolisch overgedragen aan de Zeeuwse stad.


Het doorzagen van de handboei staat voor het verbreken van de slavenketenen. Een deel van de handboei blijft in Amsterdam, het andere deel gaat naar Middelburg. In Nederland is in 2013 uitvoerig stilgestaan bij het feit dat honderdvijftig jaar geleden de slavernij werd afgeschaft (1863).

Zeeland staat komend jaar stil bij het feit dat in 1814, dan precies tweehonderd jaar geleden, de handel in slaven in de Nederlanden werd verboden. Na de afschaffing van de handel in slaven was het in de Nederlanden nog langere tijd toegestaan om slaven te houden.

De West-Indische Compagnie, waarin veel Zeeuwen vertegenwoordig waren, en de Middelburgsche Commercie Compagnie ondernamen vanuit Zeeland reizen naar West-Afrika om slaven te kopen.

- advertentie -

Middelburg herdenkt de afschaffing van de slavenhandel in 2014 met allerlei activiteiten zoals een stadswandeling en het bezoek van Tres Hombres, een schip dat oogt als een oud handelsschip.

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping - Afb:…
Geel bord op het station van Amersfoort -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: