Dark
Light

Gemeente Hoorn biedt geen excuses aan voor slavernijverleden

Auteur:
2 minuten leestijd
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn - cc
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn (CC BY-SA 3.0 - GerardM - wiki)

De gemeenteraad van Hoorn heeft een motie verworpen die opriep om officieel excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Ook een voorstel van de partijen VVD, ÉénHoorn en HoornLokaal om in plaats van excuses erkenning uit te spreken werd verworpen. Verschillende andere gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Haarlem, boden recent wel excuses aan voor hun betrokkenheid bij het slavernijverleden.

In juni verscheen rapport over het slavernijverleden waaruit bleek dat het Hoornse stadsbestuur in de zeventien- en achttiende eeuw actief meewerkte aan de slavenhandel. Zo staat in het rapport bijvoorbeeld expliciet:

‘Als een van de weinige steden die vertegenwoordigd waren in de VOC en de WIC, was Hoorn sterk bij het Nederlandse systeem van slavernij betrokken’.

Stadsbestuurders

Verschillende inwoners van Hoorn bezaten slavenplantages en een meerderheid van het stadsbestuur vervulde functies binnen de VOC en WIC. PvdA en D66 dienden daarom een motie in en stelden voor excuses te maken. Alleen GroenLinks en de ChristenUnie steunden deze motie echter, onvoldoende voor een meerderheid. Ook erkenning komt er niet. Wel wil de gemeente ‘stadsgesprekken’ houden over racisme en discriminatie.

In een reactie tegenover de NOS zegt een woordvoerder van de gemeente dat de volledige gemeenteraad wel onderschrijft dat het slavernijverleden een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad is. Dat de motie niet is aangenomen zou vooral te maken hebben met de discussie over de rol van het stadsbestuur.

“Het gaat daarbij over de stadbestuurders, waar het volk niks over te zeggen had. Sommige raadsleden zeggen zich geen opvolger te voelen van die bestuurders. Die willen geen excuses aanbieden voor iets waarvoor zij zich niet betrokken voelen.”

Een meerderheid van de gemeenteraad sprak zich een maand geleden uit voor plaatsing van een slavernijmonument in het Nelson Mandelapark.

Standbeeld

In Hoorn zorgt het standbeeld van VOC-bestuurder Jan Pieterszoon Coen geregeld voor ophef. Vanwege de betrokkenheid van Coen bij verschillende gewelddadige acties, waaronder de zogeheten slachting op Banda, en zijn rol bij de ontwikkeling van de VOC menen critici dat het beeld beter kan verdwijnen. Een lokale partij stelde recent voor om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 een referendum te houden, zodat inwoners van Hoorn zich kunnen uitspreken over de toekomst van het beeld.

Boek: De geschiedenis van de slavernij

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×