Dark
Light

Illegale handel in Griekse antiquiteiten gestegen door crisis

Auteur:
2 minuten leestijd
Rustende Satyr - cc
Rustende Satyr - cc

De politie in Griekenland heeft ontdekt dat een verrassende soort criminaliteit is toegenomen. Steeds meer mensen zonder bestaand strafblad plunderen en verkopen Griekse oudheden.

Een sterke stijging van het aantal aanvragen voor een vergunning om een metaaldetector te mogen gebruiken, zorgde voor argwaan. Omdat metaaldetectoren worden gebruikt om munten en artefacten te vinden, wordt de aanschaf ervan gemonitord door de Griekse overheid. Alleen mensen zonder strafblad krijgen een gebruiksvergunning.

Dat het aantal aanvragen voor een metaaldetector in de afgelopen vijf jaar fors is toegenomen, is volgens de politie gerelateerd aan de economische crisis. Grieken hopen door het verkopen van de oude munten en artefacten snel wat extra’s te kunnen verdienen.

Detectives van het Griekse ministerie van Oudheden en Cultureel Erfgoed zien niet alleen dat er meer illegale opgravingen en diefstallen van archeologische voorwerpen plaatsvinden, ook merken ze dat het profiel van de plunderaars en smokkelaars in de laatste jaren is veranderd.

Vóór de crisis waren de plunderaars vooral leden van criminele netwerken die ook handelden in wapens en drugs. Nu blijkt het steeds vaker te gaan om ‘gewone mensen’ die op zoek gaan naar stukken uit het Griekse verleden met het doel ze voor een goede prijs te verkopen. Op de zwarte markt is er een grote vraag naar antiquiteiten.

“Mensen dromen van mythische bedragen”, vertelt Babis Melistas, politie-officier van de veiligheidsdivisie in Attica, aan National Geographic.

“Maar de financiële beloning voor de vinder is vaak slechts een fractie van de uiteindelijke prijs. In een recente zaak ontvingen plunderaars 50.000 euro voor een standbeeld van een vrouw, dat voor 1,1 miljoen werd verkocht.”

De plunderaars kunnen redelijk ongestoord te werk gaan. Vanwege de bezuinigingen in Griekenland hebben de verantwoordelijke instanties te weinig budget en personeel om de archeologische voorwerpen te beschermen. Er zouden slechts zestig medewerkers zijn die fulltime werken aan het voorkomen en verstoren van plunderingen.

Hoewel er wordt samengewerkt met lokale politiediensten in heel Griekenland, is het een onmogelijke opgave om het hele land te controleren. Elena Korka, directeur-generaal van het ministerie van Oudheden en Cultureel Erfgoed:

“Daar zou je een heel leger voor nodig hebben. Het is onmogelijk om géén antiquiteiten te vinden in Griekenland, ze zijn letterlijk overal”.

~ Natascha NeefParakalo

×