‘Indiëgangers hebben nog miljoenen tegoed van overheid’

Oude kaart van Nederlands-Indië

Oude kaart van Nederlands-Indië

De overheid moet nog miljoenen betalen aan Nederlanders die Indonesië tussen 1950 en 1970 ontvluchtten. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit het boek Opgevangen in Andijvielucht van Griselda Molemans dat binnenkort verschijnt.


Het gaat onder meer om levensverzekeringen en banktegoeden die na de inval van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog werden overgebracht naar de Verenigde Staten. Veel van deze verzekeringen zijn nooit uitgekeerd omdat niet bewezen kon worden dat een verzekering was afgesloten. Door de chaotische situatie die ontstond na de Japanse inval raakten veel mensen polisbladen en bankpapieren kwijt.

Volgens journaliste Griselda Molemans verkochten de zeventien grootste verzekeraars in Nederlands-Indië voor 251,8 miljoen aan levensverzekeringen. Ze baseert zich op het rapport Netherlands Indies Money and Banking van 17 juni 1945, afkomstig uit het archief van de Federal Reserve in New York.

De schuld van de Nederlandse overheid zou onder meer gaan om niet uitbetaalde pensioenen en salarissen van KNIL-militairen. Lees meer bij de Volkskrant.

- advertentie -
AuschwitzIn Duitsland is opnieuw een man opgepakt die…
De Rijksdag staat in brand - Benjamin Carter Hett
De Rijksdag staat in brand - Benjamin Carter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: