Kaak prehistorisch reuzenhert gevonden op Texel

De kaak van het reuzenhert – Foto: Ecomare / Pam Lindeboom

Een medewerker van Ecomare heeft op het strand van Texel een kaak gevonden van een reuzenhert van zo’n 30.000 tot 40.000 jaar oud. Het waddencentrum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Nadat het stuk kaak door verschillende experts is bekeken, is vastgesteld dat het om een kaak gaat van een reuzenhert. Dit dier leefde vanaf ongeveer 400.000 jaar geleden in Europa en stierf ruim negenduizend jaar geleden uit. De gevonden kaak is naar schatting tussen de 30.000 en 40.000 jaar oud.

Reuzenherten leefden tegelijkertijd

- advertentie -met onder meer de wolharige mammoet, de wolharige neushoorn en holenleeuwen. een week geleden vond dezelfde medewerker van Ecomare, Pam Lindeboom, ook al een mammoetbot uit de laatste ijstijd.

Het reuzenhert dat tot de rug zo’n twee meter hoog was, dankt zijn naam vooral aan de enorme geweien die hij droeg. Het gewei werd zo’n drieënhalf tot vier meter breed.

In Nederland worden regelmatig fossielen gevonden van het reuzenhert, vooral langs de grote rivieren en in de Noordzee. In Haerst, bij Zwolle, is zelfs een aantal schedels gevonden van hindes. Die schedels zijn erg fragiel en worden dus maar zelden gevonden.

Afbeelding van een bruine grootoorvleermuis in de 'Iconographia Zoologica'Duizenden…
Westelijke zijde van de berg Arafat, bij Mekka, tijdens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: