Kattenpootjes op een vijftiende-eeuws document

Foto: Emir Filipovic

Op internet gaat momenteel een foto rond van een eeuwenoud document met daarop een aantal pootafdrukken van een kat. Een promovendus ontdekte het document onlangs in de archieven van de Kroatische stad Dubrovnik. Hij maakte er een foto van en dankzij de social media werd die foto een hype.

De pagina met kattenpootjes bevindt zich in een boek uit 1445 met daarin onder meer brieven van kooplui die handel dreven in Kroatië en Kosovo. De pootafdrukken fascineerden promovendus Emir Filipovic. De foto die hij van de pootafdrukken maakte zette hij op zijn Twitter-pagina. De foto werd hierna al snel opgepakt door een Franse historicus die hem doorplaatste op zijn website over middeleeuwse paleografie. Hierna ging het snel. De foto werd verder verspreid via verschillende social media-kanalen en inmiddels schrijven talloze kranten over de bijzondere foto.

- advertentie -

Een woordvoerder van het archief in Dubrovnik denkt dat de kat op het document is gesprongen toen de auteur even opstond en een eindje ging lopen. Omdat de inkt nog vers was lieten de pootjes afdrukken op de pagina’s achter. In de vijftiende eeuw hielden veel mensen katten om muizen te verjagen. Deze muizen zorgden onder meer voor overlast omdat ze wel eens in manuscripten wilden knagen.

Pootafdruk kat vereeuwigd in eeuwenoud manuscript

De aangekochte gravure - Foto: Stadsmuseum Harderwijk Het Stadsmuseum…
Archeoloog bij een van de gevonden skeletten - Foto: Crossrail
Bij de aanleg van een spoorlijn in Londen zijn de graven van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: