Dark
Light

Manneken Pis is misschien nep

Auteur:
1 minuut leestijd
De replica van Manneke Pis vlakbij de Grote Markt in Brussel - cc
De replica van Manneke Pis vlakbij de Grote Markt in Brussel - cc

Is het wereldberoemde beeldje Manneken Pis, dé mascotte van Brussel, wel echt? Over die vraag wordt door historici in België al tijden gepraat. De Vrije Universiteit van Brussel hoopt dat aan die discussie binnenkort een einde komt en kondigde deze week een onderzoek aan naar de authenticiteit van het beeld..

Zeker is dat het originele beeld in 1619 in opdracht van het stadsbestuur werd gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oudere. De universiteit:

“Eveneens zeker, is dat het Brusselse stadsmuseum, in het Broodhuis op de Grote Markt, sinds 1966 het in het kanaal teruggevonden Manneken huisvest. En dat dit exemplaar in 2003 werd gerenoveerd en sindsdien wordt tentoongesteld. Maar of dit ook werkelijk het origineel is, is al jaren voer voor kunsthistorische discussies.”

Over het standbeeldje vlakbij de Grote Markt van Brussel gaat deze discussie dus niet. Duidelijk is dat dat een replica is. Maar hoe zit het met het beeldje dat in het stadsmuseum bewaard wordt? Is dat het origineel uit 1619 of eveneens een replica?

Onderzoekers van de VU willen antwoord op die vraag en gaan daarom de bronssamenstelling van de verschillende delen van het 58 centimeter hoge standbeeldje bestuderen. Er zullen onder meer drie kleine stalen van het beeld genomen genomen, één van elk onderdeel van het beeldje. Aan de hand van deze staaltjes kan de samenstelling van zowel de corrosielaag als het onderliggende brons grondig worden geanalyseerd.

×