Mauritshuis verwerft lenteboeket Dirck de Bray

Stilleven van een boeket in wording, 1674 – Dirck de Bray (detail, klik voor een vegroting)

Het Mauritshuis in Den Haag heeft het schilderij Stilleven van een boeket in wording van de zeventiende-eeuwse schilder Dirck de Bray verworven. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het schilderij kan volgens het museum gezien worden als een hoogtepunt binnen het kleine oeuvre van Dirck de Bray (ca.1635-1694). Dit vanwege het afwijkende onderwerp en ongewone compositie van het schilderij.

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis, is uiteraard erg blij met de aanwinst:

- advertentie -Dit schitterende bloemstilleven is niet alleen een wonderschoon schilderij dat in uitstekende staat verkeert, het is ook een uiterst zeldzaam werk.

Het werk van De Bray dateert uit 1674 en neemt volgens het Mauritshuis een bijzondere plaats in binnen de ontwikkeling van de Hollandse bloemschilderkunst in de Gouden Eeuw:

Schilders als De Heem maakten in deze tijd overdadige pronkstillevens: keurig in de vaas gearrangeerde fantasieboeketten met bloemen uit verschillende seizoenen. Maar De Bray koos voor een geconcentreerde weergave van een echt boeket in wording, met bloemen uit één seizoen, in dit geval voorjaarsbloemen als anemonen, akelei, tulpen en narcissen. Wat opvalt zijn het zachte licht, het warme coloriet en de nonchalante compositie waarbij de bloemen nog niet allemaal geschikt zijn in de vaas, maar enkele stengels er nog naast liggen.

Dit laatste is een zeldzaamheid in zeventiende-eeuwse bloemstillevens. Verder is opvallend dat de gebruikelijke tafelrand op het schilderij ontbreekt waardoor de vaas dieper lijkt te staan en er meer ruimte wordt gecreeërd voor de losliggende bloemen.

Dirck de Bray behoorde tot een bekende schildersfamilie uit Haarlem. Zowel zijn vader Salomon als zijn oudste broer Jan waren actief als schilder. De nieuwe aanwinst is vanaf nu in het museum te zien.

Bruegels 'Dulle Griet' (detail)'In zijn “Schilder-boeck” uit 1604 roemde…
Vermoedelijk zelfportret van Pieter Bruegel de Oude, ca. 1565Praten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: