Messerschmitt gevonden in IJsselmeer

Een vleugel van de Messerschmidt wordt geborgen – Foto: Defensie

Op aanwijzing van een groep civiele duikers heeft Defensie deze week delen van een Messerschmitt Bf-109 uit het IJsselmeer opgedoken.

De vleugel, met daarin nog het wiel, ligt op het dek – Foto: Defensie

De Messerschmitt werd ontworpen door en vernoemd naar de Duitse vliegtuigbouwer Willy Messerschmitt (1898-1978). Deze Duitser hield zich aanvankelijk voornamelijk bezig met het bouwen van lichte sport- en verkeersvliegtuigen. Later bouwde hij voor de Luftwaffe, de Duitse luchtmacht, een tweemotorig gevechtsvliegtuig, waaronder de bekende Bf-109. Dit toestel was licht, aerodynamisch en klein.


Defensie:

- advertentie -

Grootste voordeel van het vliegtuigje was de brandstofinjectie van de motor. Hierdoor kon de Messerschmitt makkelijker op de kop vliegen en duikvluchten maken.

Een groep sportduikers vond in het IJsselmeer onlangs een complete Bf-109. De duikers waren eigenlijk op zoek naar een vermiste Lockheed Hudson uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat geïnteresseerde sportduikers al gauw op de hoogte waren van de positie van de Duitse Messerschmitt, besloot Defensie snel in actie te komen. Afgelopen week zijn de wapens en munitie uit het toestel veiliggesteld.

Ook verschillende grotere onderdelen van het wrak zijn inmiddels naar boven gehaald. Defensie probeert aan de hand daarvan het vliegtuigje te identificeren, om zo duidelijkheid te krijgen over de bemanning. Er zijn geen stoffelijke resten gevonden.

Een meter uit de cockpit van het Duitse toestel – Foto: Defensie

Treblinka-monument - Foto: CC 3 oktober Stichting Sobibor organiseert…
Majdanek 4 oktober Stichting Sobibor organiseert ieder jaar een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: