Middeleeuwse koningskroon Zweden tentoongesteld

Schedel en kroon van Erik IX van Zweden (Universiteit van Uppsala)

Schedel en kroon van Erik IX van Zweden (Universiteit van Uppsala)

Medewerkers van de universiteit van Uppsala hebben de kist van de Zweedse koning Erik IX (ca. 1120-1160) geopend. De hoop is dat DNA-onderzoek op de botten meer kan vertellen over de afkomst en leefgewoonten van de koning.

Kist van koning Erik IX (CC)

Kist van koning Erik IX (CC)


Erik IX van Zweden, bijgenaamd de Heilige, werd in 1156 koning van Zweden en voerde verschillende kruistochten tegen de toen nog heidense Finnen. Ook liet hij de wetten van zijn land op schrift stellen.

Op Hemelvaartsdag van het jaar 1160 werd de koning vermoord nadat hij in Uppsala de mis had bijgewoond. De moord werd gepleegd door edellieden die samenzwoeren met de Deense prins Magnus Henriksson.

De koning werd later begraven in de kathedraal van Uppsala. Woensdag openden onderzoekers zijn vergulde kist. Naast de botten van de koning lag hierin de Zweedse koningskroon. Deze wordt nu tentoongesteld.

Engelse roots?

De wetenschappers van de universiteit van Uppsala hopen de afkomst van Erik IX te kunnen achterhalen. Volgens sommigen had de koning Engelse roots. Ook wordt bekeken of Erik de Heilige ziektes had en wat zijn eetgewoontes waren.

Publiek bewondert eeuwenoude kroon

Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)
Schaatser Jaap Havekotte (viking.nl)Langebaanschaatser Jaap Havekotte is woensdag…
Predikherenklooster in Mechelen (Stad Mechelen)De Vlaamse regering heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: