Miljardair geeft gestolen beelden aan China terug

Foto: Christie’s

Een Franse miljardair gaat twee historische beelden teruggegeven aan China. De objecten werden tijdens de Tweede Opiumoorlog door Britse en Franse troepen buitgemaakt op de Chinezen.

Het gaat om twee bronzen beelden van een konijn en een rat die gemaakt werden gedurende het bewind van keizer Qianlong (1736-1795). Volgens China bevonden de beelden zich in het Zomerpaleis in Peking dat tijdens de Tweede Opiumoorlog (1856-1860) werd geplunderd.


De beelden van de konijn en de rat belandden uiteindelijk in de kunstcollectie van de beroemde Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent. Na zijn dood in 2008 werden de objecten geveild, ondanks protesten vanuit China. Ze gingen naar een telefonische bieder die er veertien miljoen euro voor wilde betalen. Dit bleek echter een Chinese kunstexpert te zijn die eigenlijk helemaal niet voor de werken wilde betalen omdat ze volgens hem al eigendom van China waren.

- advertentie -

Later kwamen de bronzen beelden in bezit van de Franse miljardair François-Henri Pinault. Hij heeft nu aangekondigd de beelden aan China terug te geven. Het Chinese ministerie van Cultuur is blij met dit gebaar en spreekt van “een teken van vriendschap met het Chinese volk”.

Gerelateerde boeken:

Portret van een onbekend kind - Abraham van Strij,…
Het werk 'Zelfportret als schilder' wordt opgehangen - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: