Monumentaal schilderij Delacroix beklad

Het wereldberoemde schilderij La Liberté guidant le peuple (De Vrijheid leidt het volk) van de Franse schilder Eugène Delacroix (1798-1863) is donderdag door een bezoekster van het Louvre in Lens beklad met een zwarte stift.

Zelfportret van Eugène Delacroix, 1837 (Louvre)

De 28-jarige vrouw stapte kort voor sluitingstijd op het monumentale werk af en bekladde het met de stift. Een stuk van ongeveer dertig centimeter werd hierbij beschadigd. Het totale doek heeft een afmeting van 3,25 bij 2,60 meter. Waarom de vrouw het werk beschadigde is niet bekend. Kort na haar daad werd ze door een suppoost aangehouden en inmiddels is ze overgedragen aan de politie.

Experts van het Louvre hebben het schilderij uit 1830 inmiddels onderzocht en volgens hen valt de schade mee. Momenteel wordt bekeken of het doek in Parijs of in Lens hersteld kan worden.

La Liberté guidant le peuple wordt beschouwd als een van de bekendste schilderijen uit de Franse geschiedenis. De vrouw in het midden van het schilderij verbeeldt Marianne, het nationale symbool van Frankrijk. Te zien is hoe zij de revolutionairen aanvoert tijdens de Juli-revolutie van 1830.

- advertentie -

Eugène Delacroix staat bekend om zijn hartstochtelijke schilderijen. Hij liet zich onder meer inspireren door Rubens en de Venetianen. Vincent van Gogh zei ooit over Delacroix dat “hij arbeidde om de hartstocht te doen herleven”.

[caption id="attachment_19345" align="alignleft" width="220"]Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar werkt aan de toekomst.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: