Nederland is twee minuten stil

Monument op de Dam

In Nederland was het woensdagavond om acht uur twee minuten stil. In alle Nederlandse steden en dorpen herdacht men op dat moment alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Op tal van plaatsen in Nederland, zoals bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen, zijn woensdagavond bij oorlogsmonumenten herdenkingsplechtigheden gehouden. De Nationale Dodenherdenking vond zoals ieder jaar plaats op de Dam in Amsterdam.- advertentie -

Krans bij de Erelijst

Deze herdenking wordt ook altijd bijgewoond door de Nederlandse koningin: Beatrix. Samen met haar zoon, kroonprins Willem Alexander, legde zij vanavond, namens alle burgers van Nederland, een krans bij het monument op de Dam. Na afloop van de twee minuten stilte werd het Nederlandse volkslied, het Wilhelmus, gespeeld.

Voorafgaand aan de herdenking op de Dam was er een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk. Vanwege een incident vorig jaar met de zogenaamde Damschreeuwer waren er in Amsterdam vandaag extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er waren op de Dam onder meer speciale dranghekken geplaatst.

Eerder vandaag legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de premier Rutte een krans gelegd bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van het Binnenhof in Den Haag.

Donderdag, 5 mei, viert Nederland Bevrijdingsdag. Het land staat dan stil bij de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting.

Krans bij de ErelijstDe voorzitters van de Eerste en…
Anne Frank TijdlijnDe Anne Frank Tijdlijn op de website…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: