Nieuwsgierig Aagje?

Kaart van Enkhuizen in 1652, uit Blaeu's Toonneel der Steden

Kaart van Enkhuizen in 1652, uit Blaeu’s Toonneel der Steden

Wie erg nieuwsgierig is, kan wel eens te horen krijgen dat hij of zij een ‘nieuwsgierig aagje’ is. Waar komt die term eigenlijk vandaan?.

Nieuwsgierig Aagje is de hoofdpersoon van een zeventiende-eeuwse klucht van Abraham Bormeester. In deze klucht, getiteld Kluchtigh Avontuurtje van ’t Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen, wordt het verhaal verteld van ene Aagje uit Enkhuizen die zeer nieuwsgierig is.

Beschonken en bestolen

Ze is getrouwd met een smid maar wil niet in Enkhuizen blijven nadat ze verhalen heeft gehoord van de schipper Freekbuur die bevriend is met haar man.

Aagje vraagt haar man of ze eens mee mag reizen met deze schipper. Nadat ze toestemming heeft gekregen reist ze met Freekbuur mee naar Antwerpen. Daar aangekomen vraagt de schipper haar even te wachten op het schip terwijl hij in de stad een aantal zaken regelt. Aagje is echter veel te nieuwsgierig om rustig te blijven wachten en verlaat het schip al snel. Uiteindelijk belandt ze dronken in een café en wordt ze bestolen van de honderd gulden die ze van haar man had meegekregen.

- advertentie -

Kortom: nieuwsgierigheid is leuk, maar wie te nieuwsgierig is kan wel eens in de problemen komen.

Wanneer gesproken wordt over zeer strenge maatregelen, heeft men het wel eens…
Er bestaan verschillende lezingen over de herkomst van het woord sabotage. In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: