NIOD komt met digitale special rond D-Day en bevrijding

In 2015 is het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In aanloop naar het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben er allerlei gebeurtenissen plaatsgevonden die van invloed zijn geweest op het verloop van de oorlog. In de digitale special 70 jaar WO2 blikt het NIOD terug op deze periode door bekende en minder bekende momenten onder de aandacht te brengen. Te beginnen bij 6 juni 1944: Geallieerden landen in Normandië.

Het Nationale Dagblad over de invasie (Delpher)

Het Nationale Dagblad over de invasie (Delpher)


Aan de hand van Nederlandse kranten en weekbladen van toen belicht het NIOD gebeurtenissen over de hele wereld die – op de dag van publicatie op 70 jaar WO2 – precies zeventig jaar geleden plaatsvonden.

Hierbij komen de ‘bekendere’ momenten zoals D-Day op 6 juni, dolle dinsdag op 5 september, Market Garden op 17 september, de bevrijding van de kampen (diverse data) en de atoombommen op Hiroshima (6 augustus) en Nagasaki (9 augustus) aan bod. Maar ook minder bekende ontwikkelingen aan het oostfront en in de Pacific krijgen een plaats in de special.

Verzetsbladen en NSB-kranten

Per gebeurtenis zijn er op 70 jaar WO2 diverse berichten verzameld die toentertijd in Nederland verschenen. Bijvoorbeeld artikelen uit verzetsbladen, bladen die verschenen in de niet-bezette overzeese gebieden of bladen die gelieerd waren aan de Duitse bezetter of de NSB. Deze berichten zijn op de website te lezen, doordat een directe link is gemaakt naar de (digitale) historische krantenbank: Delpher Kranten.

De online special 70 jaar WO2 laat hiermee zien hoe destijds geschreven werd over een bepaald moment en hoe dit zich verhoudt tot de kennis van nu. De openingsaflevering van de special is hier te bekijken.

Lees ook: Volg de ‘Weg naar de Bevrijding’ op internet

Geallieerde vliegtuigen boven de invasievloot, op weg naar Normandië. (Filmbeeld op de site).
Het kan eigenlijk niemand zijn ontgaan dat vandaag 70 jaar geleden op…
Herdenking in Arromanches
Veteranen bij de herdenking in Arromanches (Still NOS)In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: