NIOD ontvangt frontdagboek Henk Feldmeijer

Afb: NIOD

Het NIOD, het instituut voor oorlogs,- holocaust- en genocidestudies, heeft het frontdagboek van de Nederlandse SS’er Henk Feldmeijer (1910-1945) als schenking ontvangen.

Historicus Bas Kromhout kwam het dagboek op het spoor. De historicus promoveerde enige tijd geleden op het proefschrift Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS. Volgen de historicus was Henk Feldmeijer in de ogen van de Duitsers de belangrijkste leider binnen de NSB, die de partij en daarmee Nederland moest nazificeren.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Kromhout verschillende nieuwe bronnen, waaronder dus het frontdagboek. Kromhout:

- advertentie -

Dit unieke document stelt de onderzoeker in staat in de huid van een Nederlandse SS’er aan het oostfront te kruipen. Behalve aan de strijd zelfbesteedt Feldmeijer onder meer aandacht aan de constante jacht op voedsel, de luizen en het vuil, de behoefte aan berichten van thuis, de verveling en de frustratie.

Henk Feldmeijer, zoon van een Groningse beroepsmilitair, sloot zich in 1933 aan bij de NSB. Vanaf 1935 wijdde hij zich helemaal aan die partij en werd hij ook steeds radicaler in zijn opvattingen. Vanwege zijn inzet klom hij snel op binnen de partij.

In de oorlog raakte Feldmeijer verder verwijderd van de in zijn ogen gematigde ‘burgerman’ Mussert en vond hij aansluiting bij de radicale, Groot-germaanse richting binnen de NSB, die een opgaan van Nederland in Duitsland voorstond.

Op 9 september 1940 werd hij geïnstalleerd als ‘voorman’ van de Nederlandse SS. Nadat Feldmeijer in 1943 terugkeerde van het Oostfront werd hij nog radicaler en raakte hij vaker in conflict met Mussert. Op 22 februari 1945, op weg naar het front, werd de 34-jarige Feldmeijer in de buurt van Raalte dodelijk getroffen door een geallieerde bommenwerper.

Het oorlogsdagboek van Feldmeijer is vanwege de Wet Bescherming Persoonsgegevens beperkt openbaar en kan na toestemming van het NIOD worden ingezien op de studiezaal.

Kommandantur van Kamp VughtNationaal Monument Kamp Vught organiseert in…
Foto: FU WorksDe Nederlandse speelfilm Süskind is binnenkort te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: