NIOD uit samenwerkingsverband KNAW

NIOD in Amsterdam

NIOD in Amsterdam

Er komt géén groot wetenschappelijk instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in het gebouw van het oude tropeninstituut (KIT) en het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) maakt niet langer deel uit van het zogenaamde Humanities Center. De KNAW heeft dat maandag bekendgemaakt.


De KNAW maakte een jaar geleden bekend zes van haar instituten te willen samenvoegen tot een zogenaamd Humanities Center. Naast het NIOD zijn het Meertens Instituut, Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis (ING), het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) en het Leidse Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) betrokken bij deze reorganisatie.

Het NIOD zag de verhuizing naar het KIT echter niet zitten en stelde dat het plan een gebrekkige financiële onderbouwing had. Zo was er volgens het instituut bijvoorbeeld geen businessplan dat aantoonde welke winst er met de verhuizingsoperatie zou worden geboekt. De KNAW:

“De afgelopen tijd werd steeds duidelijker dat het NIOD zijn eigen koers wenst te varen en op zijn huidige locatie wil blijven.”

Deze week is daarom besloten dat het NIOD niet langer deel uitmaakt van het Humanities Cluster. Het cluster zal daardoor bestaan uit vijf in plaats van zes instituten en de keuze voor huisvesting voor het cluster wordt heroverwogen. De overgebleven instellingen willen nog wel samenwerken. De komende maanden wordt gezocht naar een andere gezamenlijke huisvesting in Amsterdam.

- advertentie -
In de documentaire Het jaar erna wordt een aantal portretten van Joden…
Sigaren van Hermann Göring en een bijzonder exemplaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: