Oud behang ontdekt tijdens restauratie Borg Verhildersum

Foto: Borg Verhildersum

Tijdens de restauratie van de slaapkamer in Borg Verhildersum in de provincie Groningen is een bijzonder stuk behang uit ongeveer 1830 opgedoken.

Het gaat om zogenaamd “iriserend” behang, gecombineerd met een boven en onderrand, gemaakt door de bekende behangfabrikant Jean Zuber in het Duitse Rixheim. Tijdens de restauratie van de slaapkamer in de borg werd een grijze linnen wandbekleding verwijderd en kwam het groen, rood en gele behang uit begin negentiende eeuw aan de oppervlakte. BorgFoto: Borg Verhildersum

Verhildersum:

Het behang is onderdeel van de modernisering van de Borg door notaris Hendrik Van Bolhuis, die het landgoed in 1821 in handen kreeg. Er zijn ook in de andere kamers diverse historische behang- en verfresten aangetroffen.

Twee kamers van de borg in Leens (gemeente De Marne) worden momenteel gerestaureerd. In zowel de slaapkamer als de ontvangkamer wordt de linnenwandbekleding vervangen door historisch passend behang. Naast de wandbekleding wordt ook de schouw in de ontvangkamer opnieuw geplaatst en wordt er gekeken naar de inrichting van beide ruimtes. Buiten worden de muren op de borgklip onder handen genomen en gerestaureerd.

Zaterdag 14 april wordt in het kader van het Jaar van de Historische Buitenplaats en het Museumweekend uitleg gegeven over de restauraties (13.30 uur en 15.30 uur).

Foto van een willekeurige korèDe Griekse politie heeft in…
europeana-fashion
Europeana FashionIn Florence is deze maand de aftrap gegeven…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: