Oud-SS’er aangeklaagd voor massamoord Oradour (1944)

Ruïnes in de hoofdstraat in Oradour sur Glane - Foto: CC

Ruïnes in de hoofdstraat in Oradour sur Glane – Foto: CC

Een 88-jarige man uit Keulen wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het bloedbad van Oradour-sur-Glane in 1944. Aanklagers in Dortmund hebben woensdag bekendgemaakt dat ze de zaak aanhangig hebben gemaakt. Of er ook een rechtszaak komt wordt komend voorjaar duidelijk.

Ruïne in Oradour – Foto: CC/TwoWings

Ruïne in Oradour – Foto: CC/TwoWings


Het bloedbad deed zich voor op 10 juni 1944. Op die dag werd het Franse dorpje Oradour-sur-Glane bezocht door leden van de Waffen-SS-divisie Der Führer. De SS’ers omsingelden het dorp en vermoordden 642 inwoners, waaronder veel vrouwen en kinderen. Slechts zes personen overleefden het bloedbad.

De slachting was waarschijnlijk een wraakactie voor een aanslag van het verzet, enkele dagen eerder in het nabijgelegen Sain-Junien.

Twee jaar geleden werden al huiszoekingen uitgevoerd bij zes oud-SS’ers die verdacht werden van betrokkenheid bij de oorlogsmisdaad. Nu wordt er mogelijk dus ook nog iemand vervolgd.

- advertentie -

De 88-jarige man was destijds negentien jaar oud en zou samen met een andere SS’er in totaal vijfentwintig mannen hebben doodgeschoten in een wijndepot.

Oradour-sur-Glane, een documentaire

Mein KampfDe galeriehouder die onlangs in het nieuws…
Adolf-Hitler-Platz in Berlijn op Google Maps
Adolf-Hitler-Platz in Berlijn op Google MapsLang geleden droeg…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: