Postuum gratie voor Scottsboro Boys

Scottsboro Boys - Foto: Wiki

Scottsboro Boys – Foto: Wiki

De Amerikaanse staat Alabama heeft drie zwarte jongeren die in de jaren dertig voor verkrachting werden veroordeeld, postuum gratie verleend.


De jongens maakten onderdeel uit van de zogenaamde Scottsboro Boys, een groep zwarte jongeren die in de jaren dertig veroordeeld werd voor verkrachting. De toenmalige jury bestond echter volledig uit blanken. De zaak tegen de Scottsboro Boys ging symbool staan voor de onrechtvaardige rechtsgang in de destijds zeer racistische staten in het zuiden van Amerika.

De negen zwarte jongeren waren in 1931 betrokken geraakt bij een ruzie in een trein. Ze werden er hierna van beschuldigd twee blanke vrouwen te hebben verkracht. Acht van de jongeren kregen de doodstraf opgelegd. Hoewel een van de vrouwen die beweerd had verkracht te zijn, later toegaf dat ze haar verhaal verzonnen had werden de jongens tijdens nieuwe rechtszaken niet vrijgesproken.

Gratie

Pas in 1937 werden vier van de jongeren vrijgesproken. De vier overige jongeren werden niet op vrije voeten gesteld. De doodstraf werd omgezet in lange gevangenisstraffen. Drie van de jongeren kwamen in de jaren veertig en vijftig vrij. De Amerikaanse staat Alabama heeft deze jongeren, die inmiddels al lang zijn overleden, nu postuum gratie verleend.

- advertentie -

Clarence Norris, de vierde jongen in die in 1937 niet werd vrijgesproken wist in 1946 te ontsnappen. Nadat hij in 1976 was opgespoord werd hem al gratie verleend.

john-f-kennedy-pt109-boord
Luitenant John F. Kennedy aan boord van de PT-109…
Schommelstoel die Kennedy gebruikte in het Witte Huis…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: