President Poetin ontvangt stukje van Czaar Peterhuisje

Czaar Peterhuisje – Foto: Zaans Museum

“Als Poetin niet naar het Czaar Peterhuisje komt, dan komt het Czaar Peterhuisje wel naar Poetin toe”, moet het Zaans Museum hebben gedacht. Tijdens het bezoek van de Russische president aan Nederland schonk de directeur van het museum de president een klein stukje hout van het beroemde huisje.

Het Czaar Peterhuisje bevindt zich aan De Krimp in Zaandam. Het kleine museum is gebouwd rond


het huisje waarin de Russische tsaar Peter de Grote in 1697 acht dagen woonde toen hij de scheepsbouw in Nederland bestudeerde.

- advertentie -

Het stukje hout dat Poetin kado kreeg is niet speciaal voor hem van het huisje gehaald. Het Zaans Museum:

Het betrof een presse-papier gemaakt van een bijzonder stukje hout. Dit werd bij de restauratie van het Czaar Peterhuisje gevonden en in perspex verwerkt. De presse-papier is voorzien van de tekst: 2013 – The restoration of the Tsar Peter House – 1697.

Vladimir Poetin ontving het presse-papier tijdens zijn bezoek aan de Hermitage in Amsterdam.

Een beroemd huisje

Het Czaar Peterhuisje is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. Het gebouwtje wordt al eeuwen bezocht door veel toeristen maar ook veel bekendheden wisten het huisje te vinden. Het Czaar Peterhuisje is onder meer bezocht door verschillende tsaren, Nederlandse vorsten en ook Napoleon kwam het huisje ooit bekijken.

Het huisje is onlangs grondig gerenoveerd. Er was veel achterstallig onderhoud en het gebouwtje dreigde weg te zakken door houtworm in de fundering.

Gerelateerde boeken:

De brief van Napoleon (Cartografisch Antiquariaat Edward Wells)Antiquair Harald…
mikwe-jeruzalem-april2013-gr
Bovenaanzicht van de mikwe - Foto: Israel Antiquities Authority…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: