Rembrandt-portretten bezichtigd door koningspaar

Tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt bezichtigd. De werken werden recent gezamenlijk door Nederland en Frankrijk aangekocht.

De twee portretten zijn de komende drie maanden in het Louvre in Parijs te bewonderen. Daarna verhuizen ze naar het Rijksmuseum. Hier worden ze gerestaureerd en daarna zijn ze ook drie maanden te zien voor het publiek.

Veelbesproken portretten

Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)

Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)

Over de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit was de afgelopen maanden veel te doen. Aanvankelijk meldde minister Bussemaker dat de twee werken voor 160 miljoen euro door Nederland zouden worden aangekocht. De Tweede Kamer ging akkoord met de betaling van 80 miljoen euro. Het Rijksmuseum zou de andere helft ophoesten.

Kort hierna werd echter duidelijk dat Frankrijk de beide werken niet zomaar het land uit wilde laten gaan. De schilderijen gezamenlijk aankopen mocht niet vanwege de Franse wet die gezamenlijk bezit niet toestaat. De portretten zijn daardoor afzonderlijk aangekocht door Nederland en Frankrijk. Nederland heeft Maerten in bezit, Frankrijk Oopjen.

- advertentie -

Om ervoor te zorgen dat de stukken bij elkaar blijven zijn in een verdrag tussen beide landen afspraken gemaakt. Zo zullen ze altijd samen worden tentoongesteld, afwisselend in het Rijksmuseum en het Louvre.

Vaas met bloemen in een stenen nis - Roelant Savery, 1615 (Mauritshuis)
Het Mauritshuis in Den Haag heeft in aanloop naar de opening van…
René Pingen (Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch)
De directeur van Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, René Pingen, is zaterdag volkomen onverwacht…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: