Schilderijen Rembrandt radioactief gemaakt voor onderzoek

Onderzoekers willen niet veel weten over de werken van Rembrandt van Rijn, ze willen álles weten. In Duitsland zijn schilderijen van de Hollandse Meester recent zelfs blootgesteld aan radioactieve straling om verschillende elementen in de verflagen zichtbaar te maken.

Het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) werkte de afgelopen vijf jaar nauw samen met de Gemäldegalerie in Berlijn aan de totstandkoming van The Rembrandt Database, een Engelstalig platform waarop musea en onderzoeksinstellingen uit binnen-en buitenland informatie en onderzoeksmateriaal over Rembrandt-schilderijen delen. Meer dan 12.000 documenten van 215 schilderijen in 25 instituten, waaronder The Metropolitan Museum of Art in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam, staan nu online.

De Gemäldegalerie in Berlijn is het enige museum in de wereld dat systematisch gebruik kan maken van zogenaamde neutronen activeringsautoradiografie. Met deze onderzoekstechniek worden schilderijen in een kernreactor tijdelijk radioactief gemaakt, waardoor elementen in de verflagen zichtbaar worden. Deze resultaten helpen de schildertechniek van de kunstenaar te verklaren. Zo is het museum erachter gekomen dat Suzanna door de ouderlingen belaagd uit 1635-1647 voor een groot deel is overschilderd door de achttiende-eeuwse Engelse kunstenaar Sir Joshua Reynolds.

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Boek: De schatten van Rembrandt – Het verhaal van zijn leven en werk

- advertentie -
“Een raderstoomschip in veerdienst bij een opstapplaats aan een steiger”
Dit doek van Schelfhout (1846) genaamd: “Een raderstoomschip in veerdienst bij een…
De slaapkamer, 1888
Een Britse Van Gogh-expert denkt dat het bed van Vincent Gogh, zoals…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: