Restauratie sanatorium Joseph Lemaire begonnen

Sanatorium Joseph Lemaire / Foto: Vlaamse overheid

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft vrijdag het startschot gegeven voor de restauratie van het voormalige sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek, Vlaams-Brabant.

Het sanatorium werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij La Prévoyance Sociale en werd vernoemd naar de toenmalige directeur van die maatschappij: Joseph Lemaire. Het pand werd ontworpen door de Brusselse architect Maxime Brunfaut, die ook het- advertentie -

luchthavengebouw in Zaventem ontwierp. Minister Bourgeois over de restauratie:

Herbestemming is de ideale manier om waardevolle gebouwen een toekomst te geven. Dit modernistisch complex, met invloeden van het Bauhaus en Le Corbusier, is een van de pronkstukken van de architectuur uit het interbellum. Door de restauratie en herbestemming als rusthuis en serviceflats krijgt het voormalige sanatorium een duurzame toekomst.

Honderden tbc-patiënten hebben in het verleden in het sanatorium de rust en gezonde lucht gevonden die ze nodig hadden om te genezen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het sanatorium andere medische functies (onder meer neurologisch en geriatrisch centrum).

Wegens verouderde infrastructuur en oplopende kosten sloot het complex eind 1987 definitief de deuren.

Het gebouw raakte in de periode hierna in verval. Eerder dit jaar kende minister Bourgeois een restauratiepremie van bijna twee miljoen euro toe. Vrijdag onthulde hij bij het sanatorium een gedenkplaat en gaf hij het startschot voor de restauratie.

Prins Claus in 1970 - Foto: CC/NOSBij uitgeverij Meulenhoff…
Christus Hemelvaartparochie in Pottenburg - Foto: Stichting Kerkgebouwen in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: