Restauratiepremie voor Kasteel Ter Meeren

Kasteel Ter Meeren – Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van ruim 56.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van Kasteel Ter Meeren in Zaventem.

Het 14de-eeuwse kasteel staat – samen met het bijbehorende wagenhuis, de stalvleugel, hovenierswoning en tuinhuisjes – sinds 2001 op de lijst van beschermde monumenten.

De afgelopen periode zijn grote delen van het exterieur van het kasteel al gerestaureerd. Deze restauratiefase is nu bijna afgerond.

- advertentie -Tijdens de komende fase zal de torenspits gereconstrueerd worden. Deze toren werd in 1883 bij een storm vernield. De reconstructie zal gebaseerd zijn op fotografische opnames van de toren en detailleringen aanwezig in het kasteel.

Kasteel Ter Meeren is al sinds 1381 de vermelde zetel van de heerlijkheden Zaventem en Sterrebeek. Het werd in 1860 in historische stijl gerestaureerd, heringericht en gevoelig uitgebreid door de Antwerpse architect-archeoloog Joseph Schadde (1818-1894) en dit in opdracht van baron Aloys de Fierlant.

Het kasteel is illustratief voor het oeuvre van deze architect: het pittoreske karakter is geïnspireerd op de gotische architectuur vermengd met Vlaamse renaissance-elementen.

Koninklijke BibliotheekDe Koninklijke Bibliotheek (KB) en Nationaal Archief worden…
Darth Vader - Still uit The Empire Strikes BackBob…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: