Restauratiepremie voor mijntorens Beringen

Foto: Onroerend Erfgoed

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een restauratiepremie van ruim 1,4 miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie van de koeltorens op de voormalige steenkoolmijnsite in Beringen.

De vier torens, die sinds 1993 op de lijst van beschermde monumenten staan, werden vroeger gebruikt om het water van de elektriciteitscentrale af te koelen. De betonnen torens zijn allen verschillend van type en dateren uit 1923, 1926, 1942 en 1952. Minister Bourgeois naar aanleiding van de premietoekenning:Het feit dat deze torens van verschillend type naast elkaar bewaard zijn gebleven op één site is uniek. Het zijn dan ook de enige beschermde koeltorens in Vlaanderen. Dit restauratieproject beoogt het conserveren van de koeltorens, afhankelijk van hun type en bouwfysische toestand.

Momenteel wordt gewerkt aan de herbestemming van de volledige mijnsite. Enerzijds loopt er een project getiteld Mijn-Wonen, waarbij vijfhonderd nieuwe wooneenheden op de site worden gecreëerd, en anderzijds is er het project Mijn-Beleven dat bestaat uit een mijnmuseum, winkels, expositieruimte, fitness, horeca en een indoorspeeltuin.

- advertentie -
Foto: IDTVDe historische film Black Butterflies met in de…
Martinair bedankt Nederland tijdens de laatste vlucht - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: