Rijksmusea krijgen meer zeggenschap over gebouwen

Voorhal van het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum

Voorhal van het Rijksmuseum – Foto: Rijksmuseum

De Nederlandse rijksmusea die hun gebouwen huren van de Rijksgebouwendienst worden de komende vijf jaar zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen. De musea krijgen meer te zeggen over de gebouwen waardoor ze volgens de overheid ook beter als cultureel ondernemer kunnen functioneren.

De wijziging wordt doorgevoerd op voorstel van minister Jet Bussemaker van Cultuur. Zeventien rijksmusea huren momenteel hun gebouwen van de Rijksgebouwendienst.

In de nieuwe situatie blijft het rijk eigenaar van de gebouwen, maar kunnen musea zelf keuzes maken over onderhoud, afstemming van bouwactiviteiten en het inhuren van aannemers. Het kabinet zegt hiermee tegemoet te komen aan de wens van de musea. “Als musea zelf verantwoordelijk zijn voor de staat van onderhoud, komt dit het beheer en behoud van de collecties en de presentatie van die collecties ten goede”, als de overheid.

De nieuwe situatie geldt voorlopig voor een periode van vijf jaar. Ook moeten vijf musea voor hun onderhoudsplannen gebruik maken van het nieuwe Rijksvastgoedbedrijf. Na vijf jaar volgt een evaluatie en op basis daarvan het definitieve huisvestingsbesluit voor deze rijksmusea.

Foto: Universiteitsmuseum UtrechtRuim vijfduizend bijzondere objecten uit de…
Deel van een kruik, uit Congo - Collectie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: