Rijksmusea moeten geroofde kunst afstaan

Het Herculesbeeld – Foto: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam en Museum Catharijneconvent in Utrecht moeten een kunstwerk afstaan aan de erfgenamen van de voormalige Joodse eigenaren. Dat is het gevolg van advies van de Restitutiecommissie dat door staatssecretaris Zijlstra van Cultuur is overgenomen.

De Restitutiecommissie deed onderzoek naar aanleiding van drie claims op kunstwerken uit de Nederlandse Rijkscollectie. De commisie adviseerde deze week om twee van de drie geclaimde kunstwerken terug te- advertentie -

De vijftiende-eeuwse Pietà van lindehout – Afb: Catharijneconvent

geven aan de erfgenamen van de voormalige eigenaren. Staatssecretaris Zijlstra heeft dit advies overgenomen.

Herculesbeeld

Het Rijksmuseum in Amsterdam moet een bronzen Herculesbeeld teruggeven aan de erfgenamen van het Duits-joodse echtpaar Rosa en Jakob Oppenheimer. Grote delen van hun collectie werd in de jaren dertig geveild op door de nazi-autoriteiten afgedwongen executieveilingen. Het Herculesbeeld ging in 1935 onder de hamer. Drie jaar later belandde het beeld als gevolg van een schenking in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Restitutiecommissie is van mening dat Rosa en Jakob Oppenheimer het beeld in de jaren dertig onvrijwillig verloren en dat het werk daarom geretourneerd moet worden aan de erfgenamen. De staatssecretaris heeft dit advies overgenomen.

Pietà

Museum Catharijneconvent in Utrecht moet hierdoor een vijftiende-eeuwse Pietà van lindehout afstaan. Het beeld was tijdens de Tweede Wereldoorlog eigendom van de Joodse bankier en kunstverzamelaar Fritz Gutmann. Vanwege de dreigende internationale situatie bracht hij het beeld in 1939 onder bij een kunsthandel in Parijs. Daar werd het door de Duitsers in beslaggenomen. De lindehouten Piëta ging vervolgens onderdeel uitmaken van de kunstcollectie van Hermann Göring.

Amerikaanse soldaten troffen de sculptuur in mei 1945 aan in een treinwagon gevuld met kunst. Göring had deze wagon achtergelaten in een tunnel bij het hoofdkwartier van de Luftwaffe in het Beierse Berchtesgaden. De Pietà keerde terug naar Nederland en maakte de afgelopen decennia onderdeel uit van de Nederlandse Rijkscollectie. De laatste tijd bevond het beeld zich pieta-lindehout-15e-eeuwals bruikleen bij het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het beeld zal nu echter teruggegeven worden aan de erven van Fritz Gutman.

Milo Anstadt - Foto: Printscreen YouTubeIn Amsterdam is afgelopen…
Ruldof HessHet graf van voormalig nazi-kopstuk Rudolf Hess (1894-1987)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: