Rijksmuseum laat scholieren geschiedeniscanon meemaken

Met de hele klas in de boekenkist van Hugo de Groot (artist impression) – Afb: Rijksmuseum

Tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht heeft het Rijksmuseum een nieuw onderwijsprogramma gepresenteerd. Met dit nieuwe programma kunnen scholieren de geschiedenis volgens het museum straks zelf meemaken.

Het Rijksmuseum hoopt na de heropening in april van dit jaar ook weer veel scholieren over de vloer te krijgen. Het heeft daarom een pakket activiteiten ontwikkeld die onder meer aansluit bij de geschiedeniscanon. Het museum:


Het Rijksmuseum vertelt het verhaal van Nederland van de Middeleeuwen tot nu aan de hand van 8.000 (kunst)objecten in een chronologische wandeling door tachtig gerenoveerde zalen. Nergens in Nederland vinden scholieren en leraren uit het primair en voortgezet onderwijs zóveel terug van de verplichte (geschiedenis)lesstof als in het Rijksmuseum. Het museum speelt in op de kerndoelen die door het ministerie van OCW zijn vastgesteld. De collectie vormt de basis voor het programma dat in samenwerking met leraren wordt samengesteld.

Volgens museumdirecteur Wim Pijbes draagt het Rijksmuseum met het nieuwe onderwijspakket bij aan het versterken van het historisch besef van scholieren.

- advertentie -

In De Teekenschool, een nieuw educatief centrum in de tuin van het museum, kunnen straks “kennisverdiepende lessen” gevolgd worden.

Het museum zegt straks bijna dertig schoolklassen per dag te kunnen ontvangen. Het nieuwe onderwijsprogramma gaat van start bij aanvang van het nieuwe schooljaar (september 2013).

diana-en-haar-nimfen-vermeer
Diana en haar Nimfen - Johannes VermeerVijf topstukken uit…
Canon van NederlandIn het Openluchtmuseum in Arnhem is vanaf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: