Rode Khmer-kopstuk Ieng Sary (87) overleden

Ieng Sary

Ieng Sary, minister van Buitenlandse Zaken tijdens het bewind van de Rode Khmer in Cambodja, is op 87-jarige leeftijd overleden.

Sary was een zwager van Pol Pot, de beruchte leider van het Rode Khmer-regime (1975-1979). Hij stond in eigen land terecht voor het Cambodja-tribunaal dat onderzoek doet naar misdaden ten tijde van het Rode Khmer-bewind.


Ieng Sary werd er onder meer van beschuldigd als minister gevluchte landgenoten ovet te halen naar Cambodja terug te keren. Na terugkeer zouden velen van hen zijn gemarteld en vermoord. De vrouw van Sary, Ieng Thirith, stond ook terecht voor het Cambodja-tribunaal. Zij werd afgelopen najaar echter vrijgelaten omdat ze te zien zou zijn om te worden berecht.

- advertentie -

Democratisch Kampuchea

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

Gerelateerde boeken:

Lees ook: 1975-1978, de Rode Khmer in Cambodja

atlas-wic-voc
Prins Willem-Alexander ontvangt een negendelige historische atlas uit handen…
[caption id="attachment_21402" align="alignleft" width="265"]Malle Babbe - Frans Hals, ca. 1633In de zeventiende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: