Scott Fahlman – Uitvinder van de emoticons

Scott Fahlman

Scott Fahlman

Amerikaanse computerwetenschapper die als eerste gebruik maakte van emoticons, eenvoudige getypte tekeningen waarmee de gemoedstoestand kan weergegeven worden.

Scott Fahlman werkte aan de Carnegie Mellon University en vond de emoticon een handige manier om duidelijk te maken of een bericht serieus of juist als grap bedoeld was. Volgens hem konden de tekens vooral goed gebruikt worden op het digitaale bulletin board van de universiteit. Fahlman stelde hierom het gebruik van :-) en :-( in. De tekens werden al snel gebruikt door leerlingen en medewerkers van de universiteit. De eerste mail waarin Fahlman zijn collega’s en studenten op de hoogte stelt van het gebruik van de tekens is bewaard gebleven:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)
From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers: :-)
Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends. For this, use :-(

De eerste keer dat de symbolen op het messageboard van de universiteit werd gebruikt was op 19 september 1982.

Kruiswoordpuzzel - cc
De kruiswoordpuzzel is uitgevonden door de Arthur Wynne. De Engelsman deed zijn…
Koffiefilter
Melitta BentzDuitse huisvrouw die aan het begin van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: