Dark
Light

Sigaren van Hermann Göring naar museum Groesbeek

Auteur:
1 minuut leestijd
Sigaren van Hermann Göring en een bijzonder exemplaar van Mein Kampf
Sigaren van Hermann Göring en een bijzonder exemplaar van Mein Kampf

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek is sinds kort eigenaar van een aantal sigaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog speciaal voor nazi-kopstuk Hermann Göring werden gemaakt.

Hermann Göring
Hermann Göring
Hermann Göring wordt wel beschouwd als de belangrijkste man in het Derde Rijk na Hitler. Hij richtte de Gestapo op, zorgde voor de heropbouw van de Duitse luchtmacht en was degene die het schriftelijk bevel tot de Endlösung gaf. Hij mocht zich officieel de plaatsvervanger van de Führer noemen.

De sigaren van dit beruchte nazi-kopstuk komen uit een verzameling documenten en objecten van het Commissariat General Recuperation (CGR). Deze organisatie werd in 1945 opgericht om goederen die door de bezetter waren gestolen, terug naar Nederland te brengen. Tot de opheffing van de afdeling in 1949 had ingenieur Louis Otto de leiding over het CGR. Het Bevrijdingsmuseum:

“Bij de zoektocht naar gestolen goederen verdween er ook wel eens wat. Er was zo weinig bekend over welke goederen zich nog in Duitsland bevonden, dat het niet moeilijk was voor officieren om materiaal achterover te drukken. Otto keurde dit af maar kon vaak weinig doen om dit te voorkomen. Controleren was nauwelijks mogelijk. Van het reeds gestolen goed eigende hij zich in ieder geval éénmaal zelf een stuk toe. In de officiersmess van de CGR stond een kistje speciaal voor Hermann Göring vervaardigde sigaren. Deze werd door Otto meegenomen naar huis en bewaard als souvenir.”

In juni 1946 kreeg Otto ook nog een bijzonder editie van Mein Kampf, afkomstig uit de collectie van het hoofdkwartier van de NSDAP, ‘Das Braune Haus’.

Wederopbouw

De sigaren, het exemplaar van Mein Kampf en de dossiers van Louis Otto werden onlangs aan het Bevrijdingsmuseum geschonken door diens zoon. Het museum beschouwt de objecten als een “bijzondere aanwinst”:

“Niet alleen omdat de sigaren en deze Mein Kampf topstukken uit de geschiedenis van het Nationaal Socialisme zijn maar ook omdat de documentatie over de CGR een schat aan informatie biedt over een nauwelijks bekend aspect van de wederopbouw.”

×