Slachtoffers Srebrenica herdacht en herbegraven

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC/Michael Büker

Zowel in het Bosnische plaatsje Potocari vlakbij Srebrenica als in Den Haag is donderdag stilgestaan bij het bloedbad dat volgde op de val van Srebrenica op 11 juli 1995.

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Ratko Mladic liep Srebrenica achttien jaar geleden onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat dat aanwezig was in Srebrenica kon de hierop volgende genocide niet voorkomen.


Naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens werden na de val van de moslimenclave om het leven gebracht.

- advertentie -

De val van Srebrenica is donderdag onder meer in Potocari herdacht. Op de erebegraafplaats in die plaats, vlakbij het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat, worden ieder jaar op 11 juli de stoffelijke overschotten begraven van slachtoffers die dat jaar zijn geïdentificeerd. Dit keer werden er 409 onlangs geïdentificeerde slachtoffers herbegraven. De plechtigheid werd bijgewoond door duizenden nabestaanden en veel politici en diplomaten.

Ook op het Plein in Den Haag zijn de slachtoffers van Srebrenica donderdag herdacht.

Thousands Mourn Srebrenica Massacre Victims

Gerelateerde boeken:

Kasteel de Haar
Over de roerige geschiedenis van het grootste kasteel van Nederland is sinds…
Albert DeSalvoTussen 1962 en 1964 werden in en rond…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: