Stuk van het Jaar-inzending van Bedrijfshistorie Rabobank

Foto: Bart Stap, ca. 1970

Foto: Bart Stap, ca. 1970


Raiffeisenbanken en Boerenleenbanken

In de Maand van de Geschiedenis doet de Rabobank mee aan de verkiezing van het Stuk van het Jaar, de online-stemming voor het mooiste of interessantste archiefstuk. Voor het thema ‘Vriend & Vijand’ hebben we een foto gekozen uit de tijd dat er nog Raiffeisen- en Boerenleenbanken waren.

Lange tijd waren deze banken elkaars concurrenten. Tenminste, in die steden of dorpen waar ze allebei gevestigd waren. In de jaren ‘60 kwamen de Raiffeisenbanken en Boerenleenbanken elkaar steeds vaker tegen. Toen ontwikkelden zij zich tot ‘bank voor iedereen’. Begonnen op het platteland vestigden zij nu ook kantoren in steden en nieuwe wijken.

En zo kon het gebeuren dat in 1968 aan de Utrechtse Rijnlaan de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank elkaars buren werden. De bijzondere situatie duurde niet lang; in de jaren ’70 fuseerden deze coöperatieve banken tot Rabobank. Van concurrent werden zij nu collega. Gelukkig is deze bijzondere situatie op tijd vastgelegd.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

NIMH, Krijgsgevangenschap en kampen, toegang 444, inventarisnummer 38
NIMH, Krijgsgevangenschap en kampen, toegang 444, inventarisnummer 38Ontvluchtingspoging…
Ruïne van een Romeins viaduct - cc
Het verleden trekt. Onweerstaanbaar zelfs, schrijft de Leidse historicus en geschiedfilosoof Herman…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: