Stuk van het Jaar-inzending van Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Tijdschrift sanatorium Zonnestraal

Tijdschrift sanatorium Zonnestraal


Tijdschrift sanatorium Zonnestraal en de strijd tegen TBC

De tekening van Albert Hahn jr. voor het tijdschrift Zonnestraal verbeeldt de strijd tegen de klauwen van de TBC, destijds volksvijand nummer 1.

Toen op 15 oktober 1928 het eerste nummer verscheen van Zonnestraal officiëel orgaan van de Nederlandsche vereeniging tot het oprichten van arbeidskolonies voor tuberculoselijders in Nederland (de vereniging werd officieel opgericht in 1925, de voorzitter was ‘Ome’ Jan A. van Zutphen), werd het aantal tuberculoselijders in Nederland geschat op 60.000 à 70.000. Jaarlijks overleden duizenden mensen aan de niet met medicijnen te behandelen ziekte.

Sanatoria als Zonnestraal te Hilversum, boden niet meer dan rust en kuren met veel buitenlucht. De dramatische afbeelding van Albert Hahn jr. verbeeldt hoe deze fatale ziekte om zich heen greep. We zien hoe op de achtergrond de zon opkomt/ondergaat en hoe een vrouw met op haar schoot een baby ineen duikt voor de TBC-klauw. Er wordt een appèl gedaan op de toeschouwer om de ziekte te bestrijden door geld te geven.

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar

Stuk van het Jaar

De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Het feest van Roze Maandag - Regionaal Archief Tilburg
Het feest van Roze Maandag - Regionaal Archief…
Memories van de eerste pastoor in Milheeze (Gemeentearchief Gemert-Bakel)
Memories van de eerste pastoor in Milheeze (Gemeentearchief…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: