Utrechts Archief verwerft tekening Jan Hendrik Verheijen

Tekening van de Bemuurde Weerd - Jan Hendrik Verheijen, ca. 1830 (Utrechts Archief)

Tekening van de Bemuurde Weerd – Jan Hendrik Verheijen, ca. 1830 (Utrechts Archief)

Het Utrechts Archief heeft op een veiling in Londen een tekening van de Bemuurde Weerd van Jan Hendrik Verheijen aangekocht. Volgens het archief gaat het om een belangrijke aankoop omdat van het getekende stadsdeel nauwelijks historisch beeldmateriaal van bestaat.


Jan Hendrik Verheijen (1778-1846) tekende het stadsgezicht rond 1830. Hij stond op de Nieuwekade en keek over de stadsbuitengracht op de huizen aan de Weerdsingel Westzijde en Bemuurde Weerd Oostzijde. Het hoge huis met de grijze dakpannen links is tegenwoordig het gebouw van poppodium Ekko.

In het midden van de zeer gedetailleerde tekening is de Weerdsluis afgebeeld. Er zijn details te zien zoals een kar, stadsbewoners, zakken handelswaar, openbaar toilet en een werfkelder. De tekening was te dateren door hem te vergelijken met een voorstudie die al bewaard door de archifinstelling. Utrechts Archief:

Op deze schets is bastion Morgenster te zien. Omdat dit verdedigingswerk na 1838 werd gesloopt, is het waarschijnlijk dat Verheijen het stadsgezicht tussen 1825 en 1838 tekende. De aangekochte afbeelding was oorspronkelijk waarschijnlijk groter aan de rechterkant, omdat het deel met de Morgenster ontbreekt.

De originele tekening is tot en met 13 oktober te zien in het Publiekscentrum van Het Utrechts Archief.

- advertentie -
Rembrandt, De drie bomen ( B 212 ), 1643. Ets en droge naald, enige staat.
Rembrandt, De drie bomen ( B 212 ),…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: