Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 19) – 2024

Auteur:
5 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>

Selectie week 19


 • Betrokken burgers

  Stedelijk burgerschap van republiek naar koninkrijk
  Aan de Nederlandse revolutietijd (1780-1813) schrijven historici grote impact toe. Maar wat merkten de burgers van Haarlem en Groningen eigenlijk van alle veranderen? Betrokken burgers vormden de ruggengraat van de Republiek. Het dagelijks leven draaide voor een groot deel op buurtorganisaties, gilden en schutterijen – en dat waren juist de stedelijke instituties waar zij deel van uitmaakten.

  Bekijk boek • Classical Queers

  De geschiedenis heeft de vervelende neiging om zich steeds in een dominant heteroseksueel en mannelijk perspectief te wentelen. Gelukkig is het verleden kleurrijker dan dat. In dit werk toont auteur Johannes Wirix-Speetjens de levens van een indrukwekkende groep queerpersonen die naam maakten in de kunsten, bij uitstek een wereld waar álle gevoelens tot uiting zouden mogen komen. Het zijn artiesten als Marcel Proust, Oscar Wilde, Peter Tsjaikovski, Ethel Smyth en Freddie Mercury.

  Bekijk boek • Een doolhof vol verdwaalden

  Het Westen en zijn uitdagers
  Er woedt opnieuw een oorlog in het hart van Europa, die de trauma’s uit het verleden doet herleven. Een krachtmeting tussen het Westen enerzijds en China en Rusland anderzijds lijkt steeds verder uit de hand te lopen. In dit boek keert Amin Maalouf terug naar de oorsprong van deze confrontatie en volgt hij het pad van vier historische hoofdrolspelers. Om te beginnen het Japan van de Meiji-periode. Daarna was er Sovjet-Rusland, en vandaag is China de belangrijkste uitdager. De Verenigde Staten zijn de vierde protagonist, die door verschillende oorlogen heen is uitgegroeid tot leider van het Westen.

  Bekijk boek • Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen

  Van de prehistorie tot nu
  In de loop van de geschiedenis heeft de mens altijd kruimels achtergelaten die ons een hint geven van hoe het leven er vroeger uitzag. Van de prehistorie tot nu onthullen voorwerpen een originele blik op het gebied dat zich uitstrekt van de Ardennen tot de Noordzee. De 100 zorgvuldig geselecteerde objecten in dit boek – gebruiksvoorwerpen naast topstukken – tonen wie we zijn en waar we vandaan komen.

  Bekijk boek • De clan van Orbán

  Kroniek van de Hongaarse aanval op Europa
  Hij is Europa’s langstzittende en meest omstreden regeringsleider: Viktor Orbán, premier van Hongarije. Vijand van Europa’s progressief-liberalen. Vriend van Poetin en van extreemrechtse avonturiers op de Balkan en in de polder. Orbán belichaamt de westerse politieke crisis.

  Bekijk boek • Drie vrouwen

  De vergeten feministische golf van de jaren dertig
  Een vergeten generatie feministen vocht voor verworvenheden die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen. Verteld aan de hand van de levensverhalen van Corry Tendeloo, Charlotte Polak, Willemijn Posthumus-van der Goot.

  Bekijk boek • Flessenpost

  Het verhaal van een legendarisch experiment
  Op 14 juli 1864 is het windkracht 11 als in de buurt van Kaap Hoorn een fles met een boodschap in zee wordt geworpen en begint aan een reis die bepalend zal blijken voor ons begrip van oceanen en stromingen. Samen met vele andere flessen maakte hij deel uit van het grootschalige maritieme onderzoek van geofysicus en poolonderzoeker Georg von Neumayer, die de meer dan zeshonderd reacties op de drijvende berichten van over de hele wereld verzamelde.

  Bekijk boek • Het geheime netwerk dat Josef Mengele liet verdwijnen

  Het waargebeurde verhaal van de meestgezochte nazi-arts ter wereld, die bijna 20 jaar anoniem in Brazilië woonde
  Op basis van interviews en talloze nieuwe bronnen reconstrueert de gerenommeerde Braziliaanse onderzoeksjournaliste Betina Anton het leven en de vlucht van Josef Mengele. Hoe wist hij 34 jaar lang uit handen van de Mossad en nazi-jagers te blijven? En wie zijn de mensen die hem hielpen en daarvoor bereid waren hun eigen leven te riskeren?

  Fragment: Josef Mengele (en andere nazi’s) in Argentinië

  Bekijk boek • Mala Zimetbaum, heldin van Auschwitz

  Leven en verzet
  Mala Zimetbaum werd in 1918 geboren in Polen in een Joodse familie en verhuisde in 1928 met haar gezin naar Antwerpen. Ze was een briljante studente, maar moest de school verlaten om het gezin te onderhouden – haar vader werd blind. In juli 1942 wordt Mala tijdens een razzia opgepakt. Later dat jaar wordt ze gedeporteerd naar het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau.

  Bekijk boek • Ons huis aan het spoor

  Een geschiedenis van landelijk Frankrijk
  Zo’n dertig jaar geleden kochten Liesbet van Zoonen en haar man een baanwachtershuisje in het dorp Le Grand-Pressigny, een gehucht in de Touraine op het Franse platteland. In ‘Ons huis aan het spoor’ beschrijft Van Zoonen niet alleen hoe zij als nieuwkomers hun weg proberen te vinden, maar duikt ze ook in het bijzondere verleden van het huis en het dorp. Dat blijkt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de streek en de Franse provincie in de negentiende en twintigste eeuw.

  Bekijk boek • Tewerkgesteld

  Getuigenissen van de Arbeitseinsatz
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ruim 500.000 Nederlanders, veelal gedwongen, tewerkgesteld geweest voor nazi-Duitsland in de Arbeitseinsatz. Terug in Nederland kregen velen van hen al snel het gevoel dat ze maar beter hun mond konden houden. Over de lotgevallen van deze mannen is maar weinig bekend. Ze kwamen terug uit ‘het land van de vijand’ met de meest uiteenlopende ervaringen.

  Fragment: Nederlanders kregen tijdens Arbeitseinsatz als ‘Germaanse broeders’ potentieel beste behandeling

  Bekijk boek • Twee brieven uit Westerbork

  Etty Hillesum
  In twee lange brieven beschreef Etty Hillesum aan haar vrienden het leven in doorgangskamp Westerbork. Ze geven een zeldzaam beklemmend en indringend beeld van wat zich binnen de prikkeldraadomheining afspeelde: dramatisch, kleurrijk, bitter, intens. Met altijd op de achtergrond de angst voor de trein, die iedere dinsdag vertrok naar het oosten, naar een land waaruit iedereen vreesde niet meer terug te keren.

  Bekijk boek • Zo win je een propagandaoorlog

  De propagandist die Hitler te slim af was
  De Tweede Wereldoorlog werd niet alleen op het slagveld, maar ook in de media uitgevochten. Beide fronten zetten propaganda in om de opvattingen van burgers te beïnvloeden. Op dit strijdtoneel ging de Britse propagandist Thomas Sefton Delmer het gevecht aan met de Duitse oorlogsmacht. Door een fictioneel karakter, Der Chef, te creëren, kon Sefton Delmer de Duitse militairen en burgers bereiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij had een radioprogramma en hield speeches die in de Duitse straten en in huizen te horen waren.

  Bekijk boek


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 18 | Signalementen week 20 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×