Verzameling fotoboeken naar Bijzondere Collecties UvA

Ed van der Elsken, Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, 1956. Vormgeving Jurriaan Schrofer.

Ed van der Elsken, Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, 1956. Vormgeving Jurriaan Schrofer.

De afdeling Bijzondere Collecties van de universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een grote verzameling fotoboeken verworven. Het gaat om ruim vijfduizend vooral Nederlandse uitgaven van circa 1935 tot nu. De verzameling is bijeengebracht door de Amsterdamse collectioneur Frans van der Molen.


Hans Aarsman, Aarsman’s Amsterdam, 1993 (Bijzondere Collecties)

Hans Aarsman, Aarsman’s Amsterdam, 1993 (Bijzondere Collecties)

De verzameling biedt volgens de Bijzondere Collecties een gedetailleerd overzicht van zowel de Nederlandse fotografie als de grafische vormgeving van Nederlandse fotoboeken. Bekende fotografen als Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Sanne Sannes, Erwin Olaf en Rineke Dijkstra zijn prominent in de verzameling aanwezig, naast werk van minder bekende fotografen. Het geheel schetst volgens de instelling een breed beeld van Nederland en de Nederlandse samenleving in de laatste tachtig jaar.

Frans van der Molen bouwde zijn verzameling in dertig jaar op. Een groot deel ervan is door hem aan de Bijzondere Collecties geschonken. Verwerving van het resterende deel is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Walter Frankvoort Fonds voor het Nederlandse Fotoboek en het Amsterdams Universiteitsfonds. Bijzondere Collecties:

“Fotoboeken vormen een genre op zich. De ontwerper en fotograaf Ralph Prins gaf in 1969 de volgende omschrijving: ‘Een fotoboek is een autonome kunstuiting, vergelijkbaar met een schilderij, beeldhouwwerk, theatervoorstelling, film etc. De foto’s verliezen hun eigen “an sich” fotokarakter en worden in drukinkt vertaalde onderdelen van een dramatisch gebeuren dat boek heet.’ In een goed geproduceerd fotoboek benaderen de reproducties overigens de technische kwaliteit van originele fotoafdrukken.”

Fotoboeken zijn tegenwoordig collector’s items, waarvoor hoge prijzen worden betaald.

- advertentie -

5000 bijzondere boeken voor UvA

Buste van Wilhelm II met daarachter Huis Doorn
Resten van de mikwe die geen mikwe was (Limburgs Museum)
Resten van de mikwe die geen mikwe was…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: