Vijf jaar cel voor Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning

Een rechtbank in de Duitse stad Detmold heeft de voormalige Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij is medeplichtig bevonden aan de moord op 170.000 mensen. Hanning is mogelijk de laatste nazi die wordt veroordeeld voor oorlogsmisdaden.

Reinhold Hanning maakte als sergeant onderdeel uit van de Totenkopf-divisie van de SS. Van januari 1943 tot juni 1944 werkte hij als bewaker in Auschwitz. Hij zou onder meer de binnenkomende transporten hebben bewaakt. Hanning heeft erkend dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Volgens hem was hij echter niet werkzaam in Birkenau, waar de meeste massamoorden plaatsvonden. De advocaat van de hoogbejaarde Duitser (94) had om die reden om vrijspraak gevraagd.

Er is geen bewijs dat Hanning zelf mensen heeft vermoord. De rechtbank achtte hem echter wel schuldig omdat hij er als bewaker mede voor zorgde dat de moorden in het kamp gepleegd konden worden. In april las de oud-SS’er in de rechtszaal een verklaring voor waarin hij zijn spijt betuigde. Hij gaf onder meer aan zich te schamen voor het feit dat hij bewaker was in Auschwitz.

Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

- advertentie -
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje.
Gedurende de oorlog gebruikte koningin Wilhelmina pervetine, een middel dat tegenwoordig bekendstaat…
Het verloren identiteitsplaatje van Harlan L. Herrscher
In februari 2016 bracht de beheerder van Historiek.net mij in contact met…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: