Vijf jaar cel voor Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning

Een rechtbank in de Duitse stad Detmold heeft de voormalige Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij is medeplichtig bevonden aan de moord op 170.000 mensen. Hanning is mogelijk de laatste nazi die wordt veroordeeld voor oorlogsmisdaden.

Reinhold Hanning maakte als sergeant onderdeel uit van de Totenkopf-divisie van de SS. Van januari 1943 tot juni 1944 werkte hij als bewaker in Auschwitz. Hij zou onder meer de binnenkomende transporten hebben bewaakt. Hanning heeft erkend dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Volgens hem was hij echter niet werkzaam in Birkenau, waar de meeste massamoorden plaatsvonden. De advocaat van de hoogbejaarde Duitser (94) had om die reden om vrijspraak gevraagd.

Er is geen bewijs dat Hanning zelf mensen heeft vermoord. De rechtbank achtte hem echter wel schuldig omdat hij er als bewaker mede voor zorgde dat de moorden in het kamp gepleegd konden worden. In april las de oud-SS’er in de rechtszaal een verklaring voor waarin hij zijn spijt betuigde. Hij gaf onder meer aan zich te schamen voor het feit dat hij bewaker was in Auschwitz.

Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

- advertentie -
Koningin Wilhelmina spreekt tot het volk via Radio Oranje.
Gedurende de oorlog gebruikte koningin Wilhelmina pervetine, een middel dat tegenwoordig bekendstaat…
Het verloren identiteitsplaatje van Harlan L. Herrscher
In februari 2016 bracht de beheerder van Historiek.net mij in contact met…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net