Voetballen in Kamp Westerbork

Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt volgende week een tentoonstelling geopend over de voetbalcompetitie die vanaf 1943 in het concentratiekamp werd gehouden.

In kamp Westerbork werd in het voorjaar van 1943 begonnen met een voetbalcompetitie tussen elftallen met Joodse gevangenen. Volgens het herinneringscentrum gaf de sport afleiding “in een tijd die bepaald werd door de hoop en wanhoop” en was het een “middel omte overleven in de concentratiekampen die na Westerbork kwamen”. De expositie Het verdwenen elftal geeft de spelers en toeschouwers van toen een gezicht. Zoals Simon Hornman, een overlevende en oud-kampgevangene die voor de oorlog bij Sparta speelde en in kamp Westerbork voetbalde.

- advertentie -

Enkele van de voetballers van Westerbork overleefden de oorlog volgens het herinneringscentrum zelfs dankzij het voetbal. Veel leden van Het verdwenen elftal overleefden de oorlog echter niet.

De tentoonstelling staat ook stil bij Han Hollander die één van de toeschouwers was in kamp Westerbork. Hij werd in die tijd als een icoon in de voetbalwereld beschouwd. Sinds de eerste rechtstreeks op de radio uitgezonden interland Nederland- België in maart 1928, versloeg hij de wedstrijden van het Nederlands elftal. Hollander werd op 9 juli 1943 in Sobibor omgebracht.

Juda de Vries, een beroemde oud-doelman van HFC Haarlem kwam in 1942 in kamp Westerbork terecht en deed ook mee aan de voetbalcompetitie. In mei 1943 werd hij weggevoerd naar Sobibor en bij aankomst vermoord.

De expositie is ook de opmaat voor Voetbal verbindt, een project waamee Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden profclubs ondersteuning willen geven bij het bestrijden van racistische spreekkoren in voetbalstadions en het invullen van maatschappelijke betrokkenheid.

De expositie is van 19 april tot en met 1 juli 2012 te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Oorlogsbegraafplaats Benghazi - Foto: CWGCEr is een begin gemaakt…
Nationaal Monument Kamp VughtBij Nationaal Monument Kamp Vught wordt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: