Waaloversteek van 1944 nagespeeld

In Nijmegen wordt zondag de Waaloversteek van 1944 nagespeeld. De actie maakte onderdeel uit van de grootschalige herdenkingen rond Operatie Market Garden.

De brug (Fotos: Stiwot)

De brug (Fotos: Stiwot)


De Waaloversteek werd zeventig jaar geleden uitgevoerd door de 82e Luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger. Doel van de risicovolle operatie was om de verkeersbrug en spoorbrug in de spoorlijn Arnhem – Nijmegen te veroveren.

In 26 canvas bootjes maakten de parachutisten onder leiding van majoor Julian Aaron Cook de oversteek. Een levensgevaarlijke missie aangezien de Amerikanen onder vuur werden genomen door de Duitsers. Bij de oversteek kwamen 48 Amerikanen om het leven.

De Waaloversteek, die later verfilmd werd in A Bridge Too Far, wordt zondag nagebootst door militairen van de 82ste Airborne Divisie. Enkele veteranen die de oversteek in 1944 meemaakten, varen met hen mee. In drie shifts peddelen de militairen naar de overkant. Soundblasts en technische effecten zorgen voor een realistische nabootsing. De Waalcrossing vindt plaats tussen 15.30 en 16.30 uur.

- advertentie -

De brug bij Nijmegen was de laatste brug die tijdens Market Garden op de Duitsers werd veroverd.

Het verhaal achter de 48 gesneuvelde Amerikanen bij de Waaloversteek:

Foto’s: Wo2Actueel

iBook - Westerbork 1939-1945 - Het verhaal van vluchtelingenkamp en Durchgangslager Westerbork
Britse paratroopers bij Oosterbeek

[caption id="attachment_45114" align="alignnone" width="636"] Parachutisten tijdens operatie Market Garden

70 jaar Operation Market…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: