Dark
Light

Wandelen door het Doetinchem van 1940

Auteur:
1 minuut leestijd

Afbeelding: DelftTech
Doetinchem werd op 19 maart 1945 door de geallieerden gebombardeerd. Op 21 en 23 maart gebeurde dit opnieuw. Een groot deel van de oude binnenstad werd hierbij verwoest. 3D-bedrijf DelftTech ontwikkelt momenteel een game waarin het Doetinchem van 1940 in 3D virtueel wordt gereconstrueerd.

De bombardementen op Doetinchem, deze maand precies 66 jaar geleden, verwoestten de oude binnenstad van de Gelderse stad. Naast de vele gewonden waren er honderdzeventig dodelijke slachtoffers.



Reconstructie van een huizenblok

In het kader van ‘Beleef mijn Gelderland’, een project van Gelders Erfgoed en in nauwe samenwerking met het Stadsmuseum Doetinchem ontwikkelt DelftTech momenteel de ErfgoedGame3D: Doetinchem3D 1940. Hiervoor wordt de volledige oude binnenstad – het zogenaamde ei van Doetinchem – in 3D virtueel gereconstrueerd. Dit aan de hand van een bestaande maquette, filmbeelden, fotomateriaal en ansichtkaarten. Verder wordt er gebruik gemaakt van een kadasterkaart uit die tijd.

Het project wordt naar verwachting in juni afgerond. De ontwikkelde beelden zijn dan, met behulp van zogenaamde serious game technieken, interactief gemaakt waardoor men terug kan gaan in de tijd en als het ware door het Doetinchem van 1940 kan wandelen. Om een en ander levendig te maken worden verhalen uit die tijd met behulp van onder meer video aan het spel toegevoegd.

Aankomende maandag zijn medewerkers van DelftTech in het centrum van Doetinchem aanwezig om 3D laserscans en 360-graden foto’s te maken. Willem van Spanje, directeur van DelftTech:

Wij hebben al meer dan zes jaar ervaring in het maken van zogenaamde 3D serious games. Deze waren in het begin echt bloedserieus. De gebruikers waren bijvoorbeeld Politie, Veiligheidsdiensten, Brandweer en Industrie. De laatste jaren hebben wij al enkele erfgoed-toepassingen hiermee uitgevoerd. Mooie voorbeelden zijn onder andere Het Oranjehotel (de Doodencel in de strafgevangenis van Scheveningen) en een 3D gezicht op Delft van de schilder Vermeer.

×