Wandelen door het Doetinchem van 1940

Afbeelding: DelftTech

Doetinchem werd op 19 maart 1945 door de geallieerden gebombardeerd. Op 21 en 23 maart gebeurde dit opnieuw. Een groot deel van de oude binnenstad werd hierbij verwoest. 3D-bedrijf DelftTech ontwikkelt momenteel een game waarin het Doetinchem van 1940 in 3D virtueel wordt gereconstrueerd.

De bombardementen op Doetinchem, deze maand precies 66 jaar geleden, verwoestten de oude binnenstad van de Gelderse stad. Naast de vele gewonden waren er honderdzeventig dodelijke slachtoffers.- advertentie -

Reconstructie van een huizenblok

In het kader van ‘Beleef mijn Gelderland’, een project van Gelders Erfgoed en in nauwe samenwerking met het Stadsmuseum Doetinchem ontwikkelt DelftTech momenteel de ErfgoedGame3D: Doetinchem3D 1940. Hiervoor wordt de volledige oude binnenstad – het zogenaamde ei van Doetinchem – in 3D virtueel gereconstrueerd. Dit aan de hand van een bestaande maquette, filmbeelden, fotomateriaal en ansichtkaarten. Verder wordt er gebruik gemaakt van een kadasterkaart uit die tijd.

Het project wordt naar verwachting in juni afgerond. De ontwikkelde beelden zijn dan, met behulp van zogenaamde serious game technieken, interactief gemaakt waardoor men terug kan gaan in de tijd en als het ware door het Doetinchem van 1940 kan wandelen. Om een en ander levendig te maken worden verhalen uit die tijd met behulp van onder meer video aan het spel toegevoegd.

Aankomende maandag zijn medewerkers van DelftTech in het centrum van Doetinchem aanwezig om 3D laserscans en 360-graden foto’s te maken. Willem van Spanje, directeur van DelftTech:

Wij hebben al meer dan zes jaar ervaring in het maken van zogenaamde 3D serious games. Deze waren in het begin echt bloedserieus. De gebruikers waren bijvoorbeeld Politie, Veiligheidsdiensten, Brandweer en Industrie. De laatste jaren hebben wij al enkele erfgoed-toepassingen hiermee uitgevoerd. Mooie voorbeelden zijn onder andere Het Oranjehotel (de Doodencel in de strafgevangenis van Scheveningen) en een 3D gezicht op Delft van de schilder Vermeer.

De herinneringsplaquette - Foto: Mia van den BergOnder grote…
Acht bekende Nederlanders hebben hun naam verbonden aan de stichting die zich…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: