1500 jaar oude mozaïekvloer gevonden in Israël

Mozaïekvloer die in Aluma gevonden werd (IAA)
Mozaïekvloer die in Aluma gevonden werd (IAA)
Archeologen hebben in Israël een 1500 jaar oude mozaïekvloer gevonden. De ontdekking werd gedaan tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een nieuwe buurt bij Moshav Aluma. De Israel Antiquities Authority heeft dat bekendgemaakt.


De onderzoekers stuitten hier enkele maanden geleden op de resten van een kerk uit de Byzantijnse tijd. Deze kerk, die destijds een regionale functie zou hebb en gehad, was 22 meter lang 12 meter breed. Het religieuze bouwwerk had een middenschip met twee zijbeuken die van elkaar geschieden waren met marmeren zuilen.

De archeologen stuitten ook op een goed bewaard gebleven mozaïekvloer met daarin onder meer afbeeldingen van een zebra, schildpad, wilde zwijnen en verschillende vogels. Bij de vloer werd een Griekse inscriptie gevonden met daarin de namen van Jezus en Maria en de naam van de persoon die opdracht gaf voor het aanleggen van de mozaïekvloer.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: