Dark
Light

29 Merovingische graven gevonden bij Uden

2 minuten leestijd
Detailopname uit het vrouwengraf. Foto Roy Lazet.
Detailopname uit het vrouwengraf. Foto Roy Lazet / Museum voor Religieuze Kunst in Uden

Bij Uden hebben archeologen negenentwintig graven uit de Merovingische tijd (500-700 na Chr.) gevonden. In de graven zijn naast lichaamsresten ook stukken glaswerk, gereedschappen, edelstenen en diverse sieraden aangetroffen. Volgens de onderzoekers is de ontdekking van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van het huidige Europa.

De ontdekking is in 2014 al gedaan, maar werd vandaag pas bekendgemaakt. In de graven zijn buitengewoon veel en bijzondere bijgiften van ijzer aangetroffen zoals zwaarden, bijlen, dolken, lansen, schilden, paardenbitten en pijlpunten. Een van de zaken die is aangetroffen is een glazen buidelbeker waarvan er volgens de archeologen maar negen in de hele wereld zijn. Ook kwamen uit de graven veel persoonlijke sieraden, zoals met zilver ingelegde ijzeren gordeldelen, bronzen kledingspelden, kralenkettingen en een gouden hanger. In de monden van de overledenen troffen de onderzoekers gouden munten aan.

Het grafveld is ontdekt door Hanneke van Alphen, vrijwilliger van de werkgroep Archeologie (een onderdeel van de heemkundevereniging Uden) samen met andere vrijwilligers. Dit grafveld biedt archeologen de mogelijkheid vernieuwend onderzoek te doen, met name natuurwetenschappelijk onderzoek van objecten, naar de herkomst en contacten van de vroegste bewoners van Brabant.

In het museum in Uden zijn twee nagemaakte graven te vinden, waarschijnlijk van man en vrouw, met daarin een aantal van de grafvondsten.

Mannengraf. foto Roy Lazet
Mannengraf. foto Roy Lazet / Museum voor Religieuze Kunst in Uden

West-Europa na de Romeinen

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden in samenwerking met de Universiteit van Louvain-La-Neuve in België en laboratoria van de Universiteiten in Luik en Delft. Frans Theuws, hoogleraar Middeleeuwse Archeologie aan de Universiteit Leiden, kreeg recent een Europese subsidie voor onderzoek naar het economisch herstel van West Europa na de val van het Romeinse Rijk. Het onderzoek naar de Udense schat maakt daar deel van uit.

Janneke Berkelbach (links) van de Nationale Archeologiedagen en gedeputeerde Henri Swinkels openen het eerste graf en onthullen daarmee de Merovingische schat in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden
Janneke Berkelbach (links) van de Nationale Archeologiedagen en gedeputeerde Henri Swinkels openen het eerste graf en onthullen daarmee de Merovingische schat in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden
Fokko Kortlang, projectleider van het proces rondom de vondst:

“Het grafveld geeft een inkijkje in de vestiging van kolonisten aan de rand van het Merovingische Rijk. En wel tijdens een heel bijzondere periode: het Europese herstelproces na de val van het Romeinse Rijk. Eigenlijk de start van het huidige Europa.”

Met de onthulling van de schat in het Museum voor Religieuze Kunst (MRK) in Uden is donderdag ook landelijk het startsein gegeven voor de Nationale Archeologiedagen die morgen, zaterdag en zondag worden gehouden. Vanaf morgen zijn er in het hele land activiteiten om archeologie onder de aandacht te brengen.

Lees ook: De Gouden Merovingische, Middeleeuwen
Boek: Gouden Middeleeuwen – Nederland in de Merovingische wereld

×