4 miljoen euro voor restauratie synagogen Antwerpen

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een premie van ruim 4,1 miljoen euro toegekend voor de restauratie van twee synagogen in Antwerpen.

Een premie van 1.643.000 euro is toegekend aan de Israëlitisch Orthodoxe gemeente Machsike Hadass voor de restauratie van de synagoge in de Oostenstraat te Antwerpen. Het gaat om de hoofdsynagoge van de Israëlisch Orthodoxe Gemeente Machsike Hadass en is het enige religieuze gebouw in Antwerpen dat in art nouveau is ontworpen. Mede daarom werd het in 2003 beschermd als monument.

Door vochtinsijpeling is er echter schade aan het monument. Zowel het exterieur als het interieur is toe aan een restauratie. Na de werken blijft de synagoge in gebruik voor de eredienst.

Synagoge Shomre Hadas (Onroerend Erfgoed)
Synagoge Shomre Hadas (Onroerend Erfgoed)

Synagoge Shomre Hadas

Geert Bourgeois kent een premie van 2.510.000 euro toe aan de Israëlische Gemeente van Antwerpen voor de restauratie van de Shomre Hadas Synagoge in de Bouwmeesterstraat te Antwerpen. Deze synagoge dateert van 1893 en is sinds 1976 beschermd als monument. Na de werken blijft de synagoge in gebruik voor de eredienst.

- advertentie -

Boek: De Joden Van Antwerpen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: