500 jaar oude wereldkaart teruggevonden

1 minuut leestijd

De ontdekte kaart – Foto: Ludwig Maximilians Universität
Bij een Duitse universiteit is een vijfhonderd jaar oude verloren gewaande wereldkaart uit de zestiende eeuw ontdekt. Het gaat om een kaart van de Duitse cartograaf en monnik Martin Waldseemüller (ca. 1470-1518).

Deze cartograaf maakte in 1507 een wereldkaart, getiteld de Universalis Cosmographia. Hierop gaf hij de Nieuwe Wereld als eerste de naam Amerika. Hij vernoemde het continent daarmee naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci die er in tegenstelling tot Columbus van overtuigd was dat er in 1492 een nieuw continent was ontdekt. Waldseemüller vernoemde het continent naar de Italiaan door diens voornaam in de latijnse vrouwelijke vorm te zetten, alle werelddelen waren namelijk ‘vrouwelijk’: Amerika.

Van de kaart uit 1507 is nu dus een verloren gewaand exemplaar ontdekt. De vondst werd gedaan in de bibliotheek van de Ludwig Maximilians Universität in München. De bibliotheek noemt de ontdekking sensationeel.

Exemplaar dat door de Library of Congress bewaard wordt

In totaal zijn er nu vijf exemplaren bekend van de beroemde kaart. Het originele, eerste exemplaar bevindt zich sinds enkele jaren in de Library of Congress in Washington. Het document wordt ook wel eens de ‘geboorteakte van Amerika’ genoemd. Het onlangs ontdekte exemplaar van de kaart werd bij toeval aangetroffen in twee oude geometrische boeken die in de negentiende eeuw zijn samengebonden. Het ontdekte exemplaar is wat kleiner dan het origineel dat een afmeting heeft van 2,32 bij 1,20 meter.

Foto: Ludwig Maximilians Universität

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×